2024. április 23., kedd

Berlusconi két évre eltiltva

Ismét borsot tört Silvio Berlusconi olasz exkormányfő, a jobbközép Szabadság Népe kormánypárt elnökének az orra alá a milánói bíróság. A hét végén kiszabott rá egy (másodfokú, nem jogerős) büntetést, amely komoly gondot okozhat neki pártvezetőként és az olasz parlamenti felsőház (szenátus) tagjaként is. Az ítélet szerint ugyanis a volt kormányfő két évig nem viselhet közhivatalt, azaz ennyi ideig nem vehet részt a közügyek gyakorlásában. Ez azt jelenti, hogy távoznia kell az olasz politikai intézményrendszerből, így a parlamentben sem politizálhat, s két évig választáson sem indulhat.

A közhivatal gyakorlásától való eltiltás tehát súlyosan kompromittálhatja Berlusconit az olasz politikában. Ezért a 77 éves exkormányfő már jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

A parlament október végéig szintén dönt Berlusconiról, illetve a politikus mandátumáról. A felsőház vélhetően megfosztja a szenátori tisztségétől, amivel elveszíti politikai mentelmi jogát, vagyis a parlamentből az utcára kerül. A felsőház illetékes bizottsága már szeptember 18-án támogatta, hogy vonják meg tőle a mentelmi jogot.

Amint megfosztják szenátori mandátumától, Berlusconi a mentelmi jogát is elveszíti. Ebben az esetben a jogerős bírósági ítéleteket minden gond nélkül érvényesíteni lehet vele szemben, nem bújhat parlamenti mentelmi joga mögé.

Az ellene folyamatban levő perekből és büntetőügyekből pedig még bőven akad. Berlusconi a következő hónapokban ugyanis fél tucat bírósági tárgyalásra, illetve ítéletre számíthat. Ezek közül a legnagyobb érdeklődés talán az úgynevezett Ruby-pert övezi, amelyben a nyár elején már elsőfokú (nem jogerős) ítéletet hozott a milánói bíróság. A Ruby-perben – kiskorú lánnyal létesített szexuális kapcsolat és hivatali visszaélés miatt – a bírák hét év börtönbüntetéssel sújtották, s örökre eltiltották a közhivatal viselésétől.

A jövő év elején várható bírósági döntés arról is, hogy Berlusconi hol, és milyen feltételekkel kezdje meg a közmunkát, amelyet – korára való tekintettel – egyéves, jogerős börtönbüntetése helyett végezhet. A többszörös exkormányfőre augusztus elsején szabta ki végérvényesen az egyéves büntetést az illetékes bíróság, amely adócsalásért találta bűnösnek.

Azóta – az ítélet elleni tiltakozásként – Berlusconi kormányválságot is előidézett, amibe azonban október elején beletört a bicskája. A történtek után kénytelen volt belátni, hogy politikai ügyeskedése ezúttal kudarcot vallott, és a büntetés alól sem bújhat ki. A kormánybuktatás gazdasági és egyéb következményeitől tartva még pártjában is sokan nyíltan szembefordultak vele, hátba támadták, elárulták, és az Enrico Letta miniszterelnök vezette kabinet megmentése mellett foglaltak állást. Berlusconi most azon törheti a fejét, hogy hol is végezzen közmunkát, várhatóan napi négy-öt órában. A szabadidejében pedig színes magánéletével szórakoztathatja továbbra is híveit és a bulvárlapok olvasóit, illetve honfitársait, akik közül sokan már régóta csak a közröhej megtestesítőjeként emlegetik.