2024. április 25., csütörtök

Férje mellett nyugodhat Jovanka Broz

A vasárnap elhunyt Jovanka Brozt, Josip Broz Tito özvegyét szombaton helyezik örök nyugalomra a Virágházban, a férje kriptája melletti helyiségben. A temetés déli tizenkettőkor kezdődik. Jovanka Brozt katonai tiszteletadás mellett helyezik örök nyugalomra, tekintettel arra, hogy a jugoszláv hadsereg kapitányaként Partizán Érdemrend Csillaggal tüntették ki a második világháborút követően.

A temetés szervezőbizottságának élén Rasim Ljajić, a szerb kormány alelnöke áll.

Jovanka Brozzal a volt Jugoszlávia történelmének egyik talán leghitelesebb szemtanúja távozott, mondta Ivica Dačić kormányfő, majd rámutatott, hogy az asszony üldöztetés és történelmi igazságtalanság áldozata volt. A Jovanka Brozt ért igazságtalanságot legalább részben jóvá kell tenni, ezért tesz eleget utolsó kérésének a szerb kormány és hagyja jóvá, hogy férje mellett nyugodjék, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A 89 éves Jovanka Broz hosszú és súlyos betegség után vasárnap délelőtt szívelégtelenség következtében hunyt el Belgrádban a Szerbiai Klinikai Központban. Jovankát augusztus 23-a óta gyógyították ebben az egészségügyi intézményben, ahová vérmérgezéssel került.

Jovanka 1924-ben született a likai Pećane faluban, egy ötgyermekes szerb földműves családban. 17 éves korában vált ifjúkommunistává és az első női partizánosztag tagjává. 1943-ban lábsérülést szenvedett, majd tífuszban betegedett meg. 1944-ban, a drvari ütközet során találkozott először Titóval, majd 1952-ben feleségül ment a nála 32 évvel idősebb férfihoz. Tito 1980-ban bekövetkezett halála óta visszavonultan élt Belgrád Dedinje városnegyedében.

Az asszonynak 1980-tól személyi dokumentumai sem voltak, 2009-ben az előző összetételű kormány idejében Dačić belügyminiszter adta át neki személyi igazolványát és útlevelét.

Vitatott, hogy miért is élt külön Jovanka és Tito 1977 és 1980 között. Egyesek azt állítják, az asszonyt félretették, mert egyre hataloméhesebb lett és megkísérelt beleavatkozni férje munkájába, mások viszont azt mondják: Jovanka csupán igyekezett megvédeni férjét azoktól, akik nyugdíjasként szerették volna már látni Titót. Vannak olyanok is, akik szerint Jovankát azért üldözték el férje mellől, mert sokat tudott, ezért elhitették Titóval, hogy az asszony puccsra készül a segítőivel. Egyesek pedig azt bizonygatták Titónak, hogy Jovanka orosz kém volt. Állítólag fiatal korában kilenc hónapot töltött Moszkvában, ott szervezték be, készítették fel a feladatra, hogy egy nap Tito feleségeként kémkedjen Oroszországnak.

Jovanka a különköltözés után nem jelent meg a nyilvánosság előtt, egészen férje temetéséig. Tito állítólag 8 példányban fénymásoltatta a végrendeletét, hogy halála után Jovankát tekintsék örökösének, ám ez a dokumentum eltűnt. Nem sokkal özveggyé válása után a titkosszolgálat emberei betörtek az otthonába, elvették a vagyontárgyait, felforgatták az iratait, majd átköltöztették a dedinjei villába.

A 700 négyzetméteres villa az évek során tönkrement, szerény nyugdíjából még a beázó tetőrészeket sem tudta megjavíttatni, télen fűtés nélkül fagyoskodott. Állítólag nem egyszer éhezett, mert a nyugdíja késett. Augusztusi kórházba szállítását követően a világsajtó is foglalkozott a kérdéssel, hogy vajon hogyan élhetett ilyen körülmények között a valamikori Jugoszlávia first ladyje.