2024. április 23., kedd

Húsz rendőr sérült meg a podgoricai büszkeségnapi felvonuláson

A vasárnapi podgoricai büszkeségnapi felvonuláson heves harc alakult ki a felvonulást biztosító rendőri alakulatok valamint a melegfelvonulást ellenző, mintegy másfél ezres tömeg között.

 A rendőrség könnygázzal és gumibottal volt kénytelen szétverni a tömeget, mire azok kövekkel és petárdákkal válaszoltak. Az összecsapások alatt a huligánok beverték a podgoricai Vijesti napilap iroda helységeinek ablakait is, valamint a székhelyük előtt parkoló szolgálati autójukat is megrongálták. A heves összecsapások alkalmával a kétezres létszámú rendőri alakulat tagjai közül mintegy 20 megsérült. Tamara Popović, a podgoricai rendőrség szóvivője szerint 19 rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, míg egy társuk súlyosan megsérült. A tüntetést ellenzők közül 60 személyt őrizetbe vettek. Az őrizetbe vett dulakodók közül 21 személy kiskorú. A közösségi hálókon megjelenő bejegyzések szerint a huligánok több üzlethelyiség ablakát zúzták be, de nem kímélték a parkoló gépkocsikat sem.

Ez volt Montenegróban az első ilyen jellegű felvonulás, több száz résztvevő sétált végig Podgorica központján. A büszkeségnapi felvonuláson részt vettek többek között Suad Numanović, montenegrói emberi jogi és kisebbségi miniszter, Mitja Drobnič, az Európai Unió képviseletében, Snežžana Burzan, a montenegrói elnök tanácsadónője. Mintegy 1500 személy próbálta megakadályozni a podgoricai büszkeségnapi felvonulást, melyet 2000 rendőr biztosított, közöttük speciális alakulatok tagjai is.  

Egy 15 éves fiút a podgoricai Klinikai Központban ápolnak égési sérülésekkel, melyet akkor szerzett, mikor kipróbálta azt a bombát, melyet a büszkeségnapi felvonulás tagjaira készült dobni. A fiú az interneten talált útmutatót a robbanószerkezet elkészítéséhez, de a próbaverzió rosszul sikerült, a fiút égési sérülésekkel kórházba szállították.