2024. április 25., csütörtök

Pokolgépes merénylet Hamában

Egyre több európai iszlamista csatlakozik a szíriai felkelőkhöz

Legkevesebb 31-en meghaltak, köztük katonák, és több tucatnyian megsebesültek vasárnap reggel egy teherautóba rejtett pokolgép robbanásában a közép-szíriai Hama városánál, amely a kormányerők kezén van – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A robbanószerkezetet egy öngyilkos merénylő hozta működésbe, s a detonáció célpontja a kormányerők egy ellenőrzőpontja volt a város mellett vezető főúton – folytatta a londoni székhelyű OSDH, amely szerint a halottak száma még növekedhet, mert a sebesültek közül többen válságos állapotban vannak.

Az állami televízió korábbi jelentése szerint a terroristák által végrehajtott robbantás egy mezőgazdasági gépeket gyártó vállalat közelében történt Hama külvárosában, s annak „több halottja és sebesültje” volt. A kormány a merénylőket és az ellene felkelőket egyaránt terroristáknak nevezi.

A londoni székhelyű civil szervezet – amely szíriai aktivisták és orvosok széles hálózatától kapja értesüléseit – szintén említést tett a közelben lévő gépgyárról, de úgy, hogy az a kormányhoz hű hadsereg bázisaként szolgál.

A szíriai felkelés kezdetén, 2011 tavaszán Hama jelentős tüntetések színtere volt, amelyek résztvevői Bassár el-Aszad elnök rezsimjének bukását követelték. Még azon a nyáron a hadsereg megtámadta a várost, sok lakóját megölte, s azóta igen szigorú ellenőrzést gyakorol fölötte. Az utóbbi hónapokban, miközben országszerte nem hagyott alább az erőszak, Hamát viszonylag megkímélték a harcok.

Egyre több szélsőséges iszlamista utazik Európából Szíriába, hogy csatlakozzon az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelőkhöz – írta a Der Spiegel német titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva. A német hírmagazin a tegnap megjelent számában azt írta, hogy a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) becslése alapján 2012 vége óta 250-ről 1000-re emelkedett a felkelőket segítő európai iszlamisták száma. Belgiumból és Koszovóból például egyaránt 150-150, Nagy-Britanniából pedig 90 önkéntes utazott Szíriába.

Az ország északi részén működik egy „német tábor”, ahol a Németországból érkező önkénteseket várják. Eddig nagyjából kétszázan keltek útra, vagy érkeztek meg a táborba, ahol valószínűleg katonai kiképzést is kapnak. A német belső elhárítás – a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) – szerint azt nem tudni, hogy közülük hányan harcolnak fegyverrel Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen, arra viszont számos jel utal, hogy sokan a felkelők propagandaoffenzíváját segítik.

A BfV szerint iszlamista lázadó csoportok azt tervezik, hogy felállítanak több úgynevezett sajtóközpontot, amelyek német nyelven népszerűsítik a szíriai „szent háborút” közösségi oldalakon és videomegosztó portálokon. Ez a tevékenység a felkelőkkel rokonszenvező németországi csoportok további radikalizálódásához vezethet, és komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent a fronton megedződött önkéntesek visszatérése is – áll a BfV titkos minősítésű jelentésében.

November 23-án rendezik meg Genfben azt az értekezletet, amelynek résztvevői a szíriai válság lezárásának lehetőségeit igyekeznek majd megvitatni – jelentette be tegnap Kairóban Nabíl el-Arabi, az Arab Liga főtitkára.

Lahdar Brahimivel, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja viszont ugyanazon a sajtóértekezleten kijelentette, hogy „az időpont még nincs hivatalosan kitűzve”. Arabi közölte, hogy az arab és nyugati országok képviselői a tervek szerint holnap találkoznak a szíriai ellenzék képviselőivel, hogy rávegyék őket a részvételre.