2024. április 25., csütörtök

Több mint 250 menekültet mentettek ki Olaszország közelében

Kétszázötvennégy szíriai és egyiptomi menekült, köztük kilencvennégy kiskorú ért partot Szicíliában vasárnap, akiket Olaszország partjaitól 150 tengeri mérföldre mentettek ki a parti őrség járőrhajói.

Olasz médiabeszámolók szerint az illegális bevándorlók Egyiptomból indultak útnak, és Görögország, majd Málta mentén haladva érkeztek Olaszország közelébe egy túlzsúfolt halászbárka fedélzetén. A rossz időjárási körülmények megtépázták a bárkát, amely léket kapott, ezért az olasz parti őrség felvette a menekülteket.
Októberben közel 500 menekült vesztette életét két hajószerencsétlenségben Olaszország, illetve Málta partjainál. Ezek az országok - amelyek együtt csak az idén 32 ezer bevándorlót fogadtak - az incidensek kapcsán közölték, hogy nem képesek egyedül megbirkózni a menekültáradattal, és az Európai Uniótól kértek segítséget. A téma várhatóan az EU jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóján is napirenden lesz majd.
Az elkeseredett menekülteket a két katasztrófa sem tartotta vissza, a hét folyamán ugyanis ez már legalább a harmadik eset, hogy nagy számú illegális bevándorlót kellett megmenteni a Földközi-tengeren. Kedden több mint 400 menekültet sikerült biztonságba helyezni az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri Lampedusa sziget körüli vizeken, szerdán pedig a San Antonio nevű amerikai hadihajónak kellett 128, Máltára tartó migráns segítségére sietnie, amikor hajójuk bajba került a háborgó tengeren.