2024. március 29., péntek

Tiltakoznak az alkotók

Dušan Vuletić művész szolidaritásból visszavonta kiállított munkáit az újvidéki Művelődési Központból, miután ez a központ cenzúrázta kolléganőjének, Danijela Tasićnak a munkáit. Ugyanezt tette Borislav Šuput, a Művészeti Akadémia professzora is, a Templomudvarban lévő épületből elvitte szoborműveit.

Több alkotó szerint országunkban politikai és vallási elnyomás tapasztalható, holott a művészet kibontakozásához teljes szabadság szükséges. Az alkotásaikat visszavont művészek azt állítják, hogy tettüknek nincs semmi köze a politikához. Egyéni döntést hoztak, a Művelődési Központ szakszerűtlen vezetése ellen tiltakoznak. Tegnap az alkotások cenzúrázása kapcsán felemelte hangját a Szerbiai Független Kultúrszín Asszociáció is, tagjai az illetékesektől követelték, hogy az alkotmánnyal összhangban sürgősen tegyék lehetővé a művészek kibontakozását.

A cenzúrabotrányt egy Jézus-Krisztusról készült rajz váltotta ki – a feszületre szögezve, kezében pénzköteget tartva ábrázolta a művész. Andrej Fajgelj, a Művelődési Központ igazgatója megtiltotta, hogy ez a mű kiállításra kerüljön. Döntésével egyetértenek egyes hitközösségek is.