2024. április 25., csütörtök

A csantavériek ismét kitűnőre vizsgáztak emberségből

A Gere család számára gyűjtöttek

A kellemetlen időjárás ellenére sikerrel zárult az otthonukat tűzben elvesztett csantavéri Gere család javára, a csantavéri Caritas és a Hunyadi János Általános Iskola által közösen megrendezett hulladékgyűjtési akció, amelynek keretében pillepalackot, kupakokat, papírt és üdítős-, illetve sörösdobozokat gyűjtöttek, hogy az ezekből származó bevételt a szerencsétlenül járt hétgyermekes családnak adományozzák.

Már kora reggel műanyag hulladékot, kupakot szállító gyerekek jelentek meg szép számban a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola malomiskolájánál – mesélte Perc Márta, a Caritas helybéli szervezetének önkéntese és az iskola szülői tanácsának elnöke, majd hozzáfűzte, hogy egy elsős osztály például a csengetés után közösen jött ki az iskola udvarára, és együtt adták át az „adományaikat”!

– Az előcsarnokban éppen tea mellett melegedtünk az önkéntesekkel, amikor egy három csapatból álló csoport egy kocsit felpakolva érkezett az iskolaudvarba. Mindannyian megdermedtünk egy pillanatra, és nem tudtunk hogyan reagálni – mesélte Márta, a kocsit ugyanis pillanatok alatt körbeujjongták a diákok, akik azonnal odarohantak, hogy segítsenek szelektálni a hozott hulladékokat.

–Azokat a pillanatokat, amelyeket akkor átéltünk, nem lehet leírni – jegyezte meg meghatódva a főszervező, s egyben hozzáfűzte, hogy a zsivajra és a mosolyra, kacajra egyre több iskolás figyelt fel, és csatlakoztak az akcióhoz. Délután 2 óráig a suliban 8 hatalmas zsákot tömtek meg az összegyűjtött hulladékkal, 7 zsákot meg a csantavériek szállítottak hozzájuk, amikor is értesültek az akcióról.

Ezeket pénteken adták át a család részére, és az ebből befolyt összeget a család számlájára utalják majd. A szelektív hulladékgyűjtésen kívül voltak olyan falubeliek is, akik pénzadománnyal, illetve felajánlásokkal járultak hozzá az akcióhoz. Márta szerint csodálatos összefogásnak lehettek a szemtanúi, és példaértékű a csütörtöki akció, amelyhez nagyban hozzájárult Szedlár Erika, az iskola igazgatónője is.

Az általános iskola diákparlamentjének tagjai eldöntötték, hogy legközelebb maguk a diákok szervezik meg az akciót.

A hétgyermekes Gere család jelenleg egy kis, kétszobás házban húzta meg magát. Rögtön a tűzesetet követően folyószámlát nyitottak a családfő nevére, amelyre továbbra is várják az anyagi hozzájárulásokat, hogy ismét megfelelő otthont teremtsenek a csantavéri család számára. Márta elmesélte, hogy ezután számos hivatalból is felhívták őket, s a média képviselői is felajánlották segítségüket.

– Ekkor döntöttük el, hogy felhívjuk a polgárok figyelmét, erre, a Szerbia határain kívül is példaértékűnek tekinthető összefogásra – mesélte beszélgetőtársunk, aki egyben hozzáfűzte, hogy a szeretetszolgálat és a Facebookon szerveződő és rendkívül hatékonyságáról több alkalommal is tanúbizonyosságot tévő Segítő kéz Vajdaság jótékonysági csoport összefogott, s ők is kellemesen meglepődtek, amikor az emberek jóindulatát tapasztalták, és, hogy nemzeti, politikai és vallási hovatartozástól függetlenül sokan felajánlották segítségüket. Van, aki élelmiszerrel ajándékozta meg Gerééket, s voltak, akik ruhákat és bútorokat is felajánlottak.

Perc Márta szerint ez idáig az ország minden részéről, valamint külföldről is érkezett felajánlás a csantavéri család számára.