2024. március 29., péntek

Két utca és egy buszparkoló

A bajmoki helyi közösség tiltakozik az ellen, hogy minden előzetes terv nélkül közterületen aszfaltoztak

Bajmokon az utcák mintegy 90 százalékát már kiaszfaltozták, ám azok felújítására éveken keresztül nem került sor. Az aszfaltburkolat pedig már sok helyen nagyon rossz állapotban van. Hosszú évek után tavaly, a választások előtt egy utcát sikerült felújítani, idén pedig a helyi közösség által átadott éves tervnek megfelelően két, a Bajo Pivljanin és a Három isztriai áldozat utca újraaszfaltozását irányozták elő. A munkálatokat szeptember végén meg is kezdték a 900 méter hosszú Bajo Pivljanin utcában, majd a tervek szerint az építőmunkálatokat jövőre folytatták volna a Három isztriai áldozat utcában. Ám a munkálatok megkezdése után gyorsan megváltoztak az elképzelések, a 900 méter hosszú útszakaszon 450 méter után megszakította a kivitelező, vagyis a Vojput és a Komgrad konzorcium a munkálatokat, majd a másik utcába vitték át a munkagépeket, ami után még 50-60 négyzetméteren egy közterületet is kiaszfaltoztak.

– Szeptember 27-én megkezdődtek ebben a két utcában az építőmunkálatok. A probléma ott kezdődött, amikor 450 méter kiaszfaltozása után a Bajo Pivljanin utcából a többi aszfaltmennyiséget átirányították a Három isztriai áldozat utcába, illetve bizonyos közterületek kiaszfaltozására. Hozzá kell tennem, hogy a szóban forgó közterület kiaszfaltozása nem szerepelt a helyi közösség éves tervében, illetve nincs hozzá építési terv sem. Ugyanakkor a közbeszerzés, amiből a két bajmoki utcát is aszfaltozták, Szabadka területén 13 utca és három jelentősebb útkereszteződés megépítésére vonatkozik, vagyis nem lett volna szabad közterület aszfaltozására fordítani az aszfaltmennyiséget – hangsúlyozta Simon Zsolt, a bajmoki helyi közösség közgyűlésének az elnöke.

Elmondta, bár a Városépítési Igazgatóság vezetősége úgy nyilatkozott, hogy az aszfalt elosztását a két utca között a helyi közösség indítványára tették meg, Simon Zsolt azt állítja, ők ilyet nem kértek.

A szóban forgó két utca, ahol a tervezett munkálatokat végül befejezték, Bajmok Rata elnevezésű részében található, egymáshoz közel, ugyanakkor az a közterület is, amit időközben szintén leaszfaltoztak.

– Szeptember 30-án a helyi közösség vezetősége írásban fordult a Városépítési Igazgatósághoz, választ vártunk arra, hogy ki adott utasítást a Vuk Karadžić és a November 29-e utca kereszteződésében található közterületet kiaszfaltozására. Ide ugyanis buszparkolót építettek ki, így a Subotica Trans Utasszállító Közvállalat egyik buszsofőrjének lett egy külön parkolója közterületen. A Városépítési Igazgatóságból azt válaszolták, hogy ők erről nem tudnak semmit, és nem is adtak semmilyen utasítást a Vojputnak. Időközben olyan információhoz jutottunk, hogy a Subotica Trans kért ilyen jellegű munkálatokat. Ettől a közvállalttól is magyarázatot kértünk. Az ő válaszlevelükből az derül, ki, hogy ők szeptember 30-án fordultak a Városépítési Igazgatósághoz, hogy aszfaltozzák le azt a közterületet, ahol az ő buszaik parkolnak. Az egyedüli gond a dátumban rejlik, ha ugyanis az indítvány 30-án érkezett az igazgatósághoz, akkor miért csinálták meg a munkálatokat 2 nappal korábban? – mutatott rá a közgyűlés elnöke. Hozzátette:

– A helyi közösség nem hagyja annyiban ezt a dolgot, kérni fogjuk az illetékeseket, hogy vizsgálják ki az esetet, és vonják felelősségre a felelősöket. Abból az aszfaltmennyiségből, amit a közterület kiaszfaltozására használtak el, több utcában is sikerült volna befoltozni a kátyúkat – mondta.

Megtudtuk, a Vojputnál is érdeklődtek, de sem a levelükre, sem pedig a telefonos megkeresésre nem válaszolt eddig még senki.