2024. április 20., szombat

Emléktábla- és lakóotthon-avatás

Községnapi rendezvénymegnyitó Magyarkanizsán

Pénteken délután az oromhegyesi Csákó-halomnál délben megtartott megemlékezéssel vette kezdetét Magyarkanizsa községnapi rendezvénysorozata. Az ünnepség keretében ismét a történelem egyik kiemelkedő mozzanatát megörökítő emléktáblát helyezték el a község legmagasabb pontján.

Az idei emléktábla 14. századi eseményt vett alapul, mégpedig az 1332. évét, amikor Révkanizsa vásáros hellyé alakult. Az ünnepi megemlékezésen részt vett Nyilas Mihály polgármester, Oromhegyes helyi közösségének elnöke, valamint a helyi pártok, szervezetek képviselői, s jelenlétével megtisztelte az ünnepséget Magyarországról Gulyás Gergely parlamenti képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Nyilas Mihály ünnepi beszéde után Gulyás Gergellyel közösen tartottak sajtótájékoztatót, ahol kifejtették, hogy kapcsolataink szorosabbra fűzésének reményében került sor a találkozóra. Gulyás Gergely elmondta, hogy az elmúlt két évben szemléletváltás történt a magyar politikában a határon túli magyarságot illetően. A Magyarkanizsára először látogató politikus úgy fogalmazott, hogy a kötelező udvariasságon túl is úgy véli, a város szépen fejlődik, és támogatják a Rákóczi Szövetség korábban felvetett ötletét, hogy a magyarországi középiskolások a négyéves tanulmányaik során osztálykirándulást tegyenek a határon túli magyarok lakta vidékek egyikén.

A programsorozat keretében délután avatták fel a Bárka lakóotthont, mely négy testi és szellemi fogyatékos felnőtt befogadására alkalmas. Bagi Ferenc, az Együtt Veled – Értük Egyesület elnöke elmondta, hogy a lakóotthon felújítása kétéves munka gyümölcse, mely összesen egymillió-háromszázezer dinárba került, s a pénzt pályázat útján nyerték. Berényi Gabriella, az egyesület gyógypedagógusa elmondta, hogy az otthon a felnőtt fogyatékos emberek önálló életét támogatja. Három állandó lakó és még egy személy 24 órás, alkalmi befogadására képes. Az otthon személyzete hat fő, akik 12 órás műszakban váltják egymást, mellettük pedig még önkéntesek is bekapcsolódnak a délutáni foglalkozások megszervezésébe.