2024. március 29., péntek

Megszüntethető-e 2013-ban egy ökológiai mintagazdaság?

A Greenpeace Magyarország szerint meg kell védeni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát, amely két évtizede példája a fenntartható, vegyszermentes földművelésnek, és amelynek 452 hektáros, állami tulajdonú földjét a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) pályázatán tíz részre osztva mások nyerték el.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez.

A kishantosi gazdaság 1998 óta 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét – egy korábbi kormányközi megállapodás alapján –, amelynek bérleti joga 2013. október 3-án lejárt. A földterület jövőbeni hasznosítására a magyar állam képviseletében az NFA már tavaly meghirdette a területeket. Az NFA úgy döntött, hogy új, zömében nem helyben lakó „gazdálkodók” és egy gazdasági társaság kapják a területeket.

Az LMP képviselője, Szél Bernadett hétfőn kérdést intézett a magyar parlamentben a mintabirtok ügyében. A képviselőnő szerint a kormány tíz pályázatot írt ki az eddig ökogazdálkodásnak helyet adó területre, a nyertesek sorából pedig számára az derül ki: „A fideszes cimboráknak megint megtetszett valami, és elvették erővel, ahogy szokták, átlépve a nemzet érdekein”. Bitay Márton, a vidékfejlesztési tárca államtitkára azt felelte: lejárt az eddigi használó jogosultsága, aki adósságokat is felhalmozott az állammal szemben.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft-ben korábban cáfolták, hogy adósságaik lennének az állammal szemben.

A TERMŐFÖLDÉRT FOLYÓ HARC ÁLDOZATA?

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója csütörtökön a kishantosi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egy Európában is egyedülálló és egységes modellt hozott létre, amely jól bizonyítja, hogy „a fenntarthatóság működik”.

Az igazgató szerint Kishantos nemzeti kincs és hungarikum, ezért eltökéltek a gazdaság megmentésében. A Greenpeace Magyarország 52 civil szervezettel együtt hisz abban, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ellehetetlenítéséről hozott döntés visszafordítható, a mintagazdaság fennmaradhat, és továbbra is művelheti a földeket – mondta.

Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország regionális kampányfelelőse kiemelte, hogy a központ 21 éve termel élelmiszert bio módon, miközben nem szennyezik a talajt, a levegőt és a vizeket. Működésük során bizonyították, hogy nagyüzemi méretekben is működtethető a vegyszermentes mezőgazdaság. Megjegyezte, hogy az NFA döntésével 18 ember állandó és további 50–100 ember alkalmi munkáját veszik el.

Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hiába pályáztak az általuk 1998 óta használt állami földekre, a tízből egyetlen földterületre sem nyertek bérleti jogosultságot. Történelmi napnak nevezte, hogy november 1-jén megszűnik a gazdaság, amiért 21 éve dolgoznak. Megfogalmazása szerint Kishantos az ivóvízért és a termőföldért folytatott harc áldozata lett. A kft. bebizonyította, hogy lehet vegyszerek nélkül gazdálkodni, most „ezt az üzenetet szeretnék a döntésekkel elhallgattatni” – mondta.

Hangsúlyozta: harcolni fognak a földekért, mert „egész Európának meg kell értenie, hogy 2013-ban nem lehet megszüntetni egy ökológiai mintagazdaságot”. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy dán partnereik rablásnak nevezték a döntéseket, a német partnerek pedig értetlenül állnak a történtek előtt.

A sajtótájékoztatón kiosztott nyílt levélben azt írták, hogy még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanút, hogy az eljárást a háttérből manipulálták – jegyezték meg.

TÖBBEN HASZÁLHATJÁK A FÖLDEKET?

A mostanáig kizárólag a Kishantosi Nonprofit Kft. által művelés alá vont birtokon az új földhaszonbérleti szerződések megkötésével a jövőben többen is lehetőséget kapnak az agráriumban való boldogulásra – hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben reagált a Greenpeace sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

A közlemény kiemeli: a kormány földbirtok-politikája a kisgazdaságok és az agrárközéposztály megerősítését szolgálja. Célja, hogy minél több családi vállalkozás használja az állami területeket. Az új haszonbérlők a korábbi támogatás fejében folytatják majd az agrár-környezetgazdálkodási tevékenységet.