2024. április 17., szerda

Emlékhely épül Járekon

A Temerini képviselő-testület megszavazta a döntést

Hosszú, az ellenzéknek olykor érzelmektől fűtött vitája és ellenzése után a temerini községi képviselő-testület döntést hozott a járeki úgynevezett 31-es tömbrész részletes rendezési tervének kidolgozásáról. A telektömb magába foglalja a helyi temetőt és környékét, azt a területet is, ahol mintegy 20x40 méteren emlékhelyet kívánnak létesíteni a második világháború utáni gyűjtőtáborban elhunyt mintegy 6500 (jórészt német és magyar nemzetiségű) áldozat emlékére.

Az ellenzék azzal érvelt, hogy a temető és környékének rendezése folyamatából kihagyták a járeki helyi közösséget. Ám a vitázók gondolatmenetéből erősen kiérződött, hogy nem a temető rendezését és bővítését ellenzik, hanem az emlékhely létesítését. Érvelésükkel szemben a képviselők kényelmes szavazattöbbséggel a rendezési tervek elkészítésére szavaztak, amelyeket közszemlére tesznek.

A képviselők döntöttek a 2013. évi községi költségvetés január és július közötti időszakra vonatkozó jelentés elfogadásáról, valamint a pótköltségvetésről szóló határozatról. Gódor Rudolf, a községi tanács pénzügyi felelőse elmondta, hogy a tervezett évi költségvetési bevételek az év első félében 36 százalékban teljesültek, míg a kiadások 35 százalékban. A pótköltségvetés 74 millió dináros, azaz 8,3 százalékos csökkentést irányoz elő a kapitális céleszközök és donációk csökkenése miatt.

Vita nélkül döntöttek az egyetemisták ösztöndíjazásáról. A Javaslatot Urbán Izabella, a tanács oktatási felelőse terjesztette be. Lényege, hogy a község pályázat útján ösztöndíjat folyósít mindazoknak, akik felsőoktatási intézményekben tanulnak, és átlagosztályzatuk eléri a 8,5-öt. A nem anyanyelven tanulóknak ez a határosztályzat 8-as, az első két évben.

Csőke Csaba, a VMSZ helyi szervezetének elnöke a döntés kapcsán rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, amelyen közölte megelégedettségét, hogy az önkormányzat elfogadta a VMSZ javaslatát, aminek kapcsán a magyar egyetemisták irányában érvényesül a pozitív diszkrimináció elve. Ez rendkívül szükséges ahhoz, hogy a magyar egyetemisták a támogatás terén felzárkózhassanak szerb társaikhoz, akik anyanyelvükön tanulhatnak. Szerinte két év elegendő ahhoz, hogy elsajátítsák a szerb nyelvet.

A képviselők szavazattöbbséggel megválasztották a közművállalat régi/új igazgatóját, majd döntöttek a fűtés és a kéményseprés díjának az alapanyagok drágulásával arányos növeléséről.