2024. április 25., csütörtök

Első kézből a választási regisztrációról

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációjáról tartott szerdán este Óbecsén lakossági fórumot a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK). Az érdeklődők Tóth Anikó szabadkai konzultól hallhatták azt, hogy milyen módon lehet regisztrálni, és hogyan kell helyesen kitölteni az űrlapot.

Tóth Anikó elmondása szerint a nyomtatott kérdőív kitöltése mellett november elsejétől a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján elektronikusan is lehet majd regisztrálni, illetve az, aki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, a www.magyarorszag.hu honlapon is kitöltheti azt. A papíralapú regisztrációt az NVI címére kell postázni. A névjegyzékbe történő felvételről mindenki értesítést kap a megadott e-mail címre, telefaxszámra vagy postai címre.

Tóth Anikó kiemelte: a választási regisztráció a tavaszi országgyűlési választások kitűzött dátuma előtti 15. napon zárul le, és a regisztrált személyek tíz évre szólóan szerzik meg a választási jogosultságot. Az űrlapon a magyar hatóságok által kiadott személyi okmányokon szereplő írásmód szerint kell feltüntetni az adatokat, a postázási címnél viszont a szerb írásmód szerint kell megadni a lakcímet. Javított űrlapot nem fogad el az NVI.

A határon túli választópolgárok levélben szavazhatnak majd, ehhez a szavazólapot ugyancsak a megadott postacímre küldik majd ki, de személyesen is átvehető a külképviseleteken vagy a magyarországi települések egyikén.