2024. április 25., csütörtök

Ki tette tönkre Szerbiát?

Boris Tadić volt államfő, a Demokrata Párt tiszteletbeli elnöke a Politika napilapnak nyilatkozva kifejtette, hogy Tomislav Nikolić aktuális köztársasági elnök taszította Szerbiát a kilátástalanságba. Nikolić válaszként közölte, hogy Tadić az, aki tönkretette az országot. A szópárbaj egyébként Nikolić azon kijelentésével indult, hogy államfői tevékenységét nulláról volt kénytelen kezdeni, hiszen elődje, Tadić, semmit nem hagyott örökül.

Nikolić megkísérel elhatárolódni a kilencvenes évek politikájától, értékelte Tadić.

– A Nikolić által is képviselt rezsim távozása után nekem nem nulláról, hanem mínuszról kellett kezdenem elnöki mandátumomat. Nikolić egy olyan politikát képviselt, amely szégyenbe hozta Szerbiát. Nikolić sötét kilencvenes évei után egy újból felépítendő országot kaptunk. Az a probléma, hogy a szóban forgó személy sem múltbéli, sem aktuális tevékenységéért nem vállal felelősséget. Nem elég, hogy folyamatosan ellentmondásos nyilatkozatokat ad, hanem igencsak ügyetlenül megpróbálja folytatni azt a politikát, amelyet korábban támadott és ellehetetlenített – érvelt Tadić.

Tomislav Nikolić nevében Stanislava Pak, az államfő tanácsadója reagált, elmondta, hogy Tadićból a frusztráció és a tehetetlenség beszél. Tadić alkotmányellenesen nyolc évig tartotta kezében a hatalom mindhárom ágát, tönkretéve ezzel Szerbiát, fogalmazott Pak, aki szerint Tadić esetleg a virtuális világban ért el sikereket, egyébként nem.

– Tény, hogy az ország szempontjából kulcsfontosságú kérdések meghozatalakor az alacsonyabb rangú tisztviselők mögé bújtak meg. Az is tény, hogy külföld folyamatosan megkérdőjelezte Szerbia hitelességét, tekintettel arra, hogy az államhatalom egyet mondott, és egészen mást csinált. A gazdaság, a korrupció és a szervezett bűnözés terén jellemző katasztrofális helyzetről pedig többkötetes sorozatot lehetne írni. Nikolić elnök elégedett lehet, hiszen az elnöki tisztséget visszahelyezte az alkotmányos keretek közé, baráti kapcsolatokat épített ki a világ számos országának a vezetőivel, aktívan részt vesz a legégetőbb problémák megoldásában, és a polgárok államfője, nem pedig egy bizonyos politikai párté – fogalmazott Pak.