2024. március 29., péntek

Šarićtyal kapcsolatban hallgatták ki Miškovićot

A belgrádi rendőség csütörtökön Darko Šarić drogbáróval kapcsolatban hallgatta ki Miroslav Miškovićot, a Delta vállalatbirodalom tulajdonosát. A sajtó Miškovićot többször összefüggésbe hozta a drogbáróval, azonban az üzletember sohasem kommentálta a feltételezéseket. A rendőrség gyanúja szerint cégein keresztül Mišković több millió eurót mosott tisztára Šarić számára. A kihallgatás több mit két órán át tartott, az üzletember nem adott nyilatkozatot a sajtónak.

Mišković és Šarić kapcsolatával akkor kezdett el foglalkozni a rendőrség, amikor Nebojša Jestrović, Šarić egyik munkatársa, akit kokaineladásból származó pénz tisztára mosásával terhelnek, vallomásában kapcsolatba hozta Marko Miškovićot, a Delta birodalom tulajdonosának a fiát a menekülőben levő drogbáróval.

A tudósítások szerint Jestrović, aki a Municipijum S cég igazgatója volt, elismerte, hogy az USA-ban bejegyzett Financial Angels offshore cége 2007-ben tanácsadói szolgáltatást végzett a Great investments vállalatnak, amely mögött a gyanú szerint Marko Mišković állt. A vádirat szerint Šarić az előbbi két vállalaton keresztül több mint 20 millió eurót mosott át, viszont Jestrović szerint ezeknek a cégeknek semmi köze a drogbáróhoz. Szerinte gondok adódtak a Financial Angels szolgáltatásának kifizetésével, ezért tárgyalt Miškovićtyal. Vallomásában elmondta, a tárgyaláson jelen volt Šarić pénzügyi igazgatója, Predrag Milosavljević, akit szintén pénzmosással vádolnak, valamint a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) egyik tisztségviselője is. A rendőrség által begyűjtött adatok szerint a befizetett pénzt később Šarić számlájára utalták át. A Financial Angels cég egyébként Milosavljević feleségének nevére volt bejegyezve.

Egyes információk szerint a rendőrség azzal kapcsolatban is kihallgatta, hogy Šarić milyen módon volt érintett az újbelgrádi Belville lakópark kiépítésében. Közvetlenül Marko és Miroslav Mišković letartóztatása előtt kerültek nyilvánosságra ugyanis azok a papírok, amelyek szerint Mišković és Šarić együttműködött a Belvil lakópark kiépítésében. A dokumentumok szerint Mišković és Šarić két pénzügyi tranzakciót hajtott végre, kétmillió és hárommillió euró értékben.

Zdenko Tomanović, a Delta tulajdonosának védőügyvédje szerint médialincs folyik egy olyan személy ellen, akit polgári minősítésben hallgat ki a rendőrség.

– Nem létezik olyan bizonyíték, amely arról szólna, hogy védencem és fia, vagy bárki a családjából törvénytelenséget követett volna el – mondta az ügyvéd.

Mint ismeretes, Miroslav és Marko Miškovićot kilenc másik személlyel együtt azzal vádolják, hogy 30 millió eurós kárt okoztak útépítő vállalatoknak.