2024. április 25., csütörtök

Megakadályozták a ljigi kislány kiadását

Egy új bírósági ítéletig és a végrehajtás elrendelésééig az édesanyjánál maradhat Rea Matijević

A ljigi polgároknak szerdán sikerült megakadályozniuk, hogy a helyi szociális központ átadja Rea Matijevićet horvátországi édesapjának, Robert Matijevićnek. A helyiek néhány nappal ezelőtti ígéretüket betartva a reggeli óráktól délután három óráig élő falként zárták le a szociális központhoz vezető utat. A több száz tiltakozó között édesanyák, édesapák, általános és középiskolások, valamint a kolubarai szénbánya munkásai is ott voltak. Ljig polgármestere szintén csatlakozott a tüntetőkhöz. Délután három után, miután lejárt a szociális munkaközpont munkaideje, már nem volt jogi alapja Rea átadásának. Milan Jovanović, a szociális központ igazgatója elmondta, hogy sem Robert, sem a kislány édesanyja, Nataša Matijević, nem jelentek meg az épületben. A szociális központ semmit sem tehet, meg kell várnia a következő jogerős bírósági ítéletet az ügyben, illetve a végrehajtás elrendelését, magyarázta az igazgató.

Míg tartott a tiltakozás, Robert Matijević a helyi rendőrállomáson tartózkodott. A rendőrök megkísérelték felmérni, hogy mekkora kockázattal járna, ha mégis megkísérelne bejutni a szociális központba. Milutin Nikolić bíró, aki a szóban forgó ügyben eljárt, már szerda reggel Nataša Matijević felkutatására utasította a rendőrséget.

Nataša Matijević kedden az igazságügyi minisztériumtól kérvényezte, hogy az ügyben eljáró valjevói bíróság szüntesse be, vagy függessze fel a gyermeke elvétele céljából indított eljárást. A minisztériumban azt mondták, az ügy sürgőssége miatt néhány nap alatt eljárnak a kérelem mentén.

Nataša Horvátországban három évvel ezelőtt biztonságos házba menekült agresszív férje elől, majd beadta a válókeresetet. Az asszony két hónappal később visszatért Szerbiába és a szüleihez költözött kislányával. Robert Matijević nemcsak az asszonyt, hanem a kislányt is bántalmazta. Az ügyben eljáró horvát bíróság a válás lezárásáig Natašát jelölte meg a kislány gyámjaként.

Nataša elmondása szerint Robert a hágai konvencióra hivatkozva gyermekrablás miatt indított ellene eljárást. A valjevói Alapfokú Bíróság eddig három alkalommal rendelte el az asszonynak, hogy Reát küldje vissza Horvátországba az édesapjához. Az illetékes felső bíróság két alkalommal is megsemmisítette az ítéletet, harmadszorra azonban megerősítette azt.