2024. április 19., péntek

Mi lesz 1600 dolgozó sorsa?

A gazdasági minisztérium közzétette azon vállalatok listáját, amelyek kötelesek voltak beszámolót készíteni gazdálkodásukról. Ezek a restrukturálás alatt álló vállalatok, illetve azok, amelyekben fölbontották a magánosítási szerződést, vagyis továbbra is állami tulajdonban vannak.

Jelenleg harmincöt részvénytársaság és közvállalat alapítója az állam, ezekben csaknem 80 000 dolgozót alkalmaznak. A restrukturálás alatt álló 153 cég közül öt Zombor területén működik. Még 425 vállalat vár magánosításra, ebből négy Zomborban. Ebben a kilenc vállalatban összesen 1611dolgozót foglalkoztatnak, akiknek a státusa rendezetlen és bizonytalan – tette közzé a SOinfo.org internetes hírportál.

A restrukturálás alatt álló zombori vállalatok közül a Boreli cipőgyárnak van legtöbb, 637 alkalmazottja. A gádori (gákovói) Graničarban 314, a Severtrans utasforgalmi vállalatban 234, a sári Aleksa Šantić mezőgazdasági vállalatban 220, a Zastava specijalni automobili autógyárban 137 dolgozó van, vagyis összesen 1542-en várják sorsuk alakulását. A törvény ugyanis mindössze a jövő év derekáig engedélyezi ezeknek a vállalatoknak a kiváltságos státusát.

Magánosítás előtt áll a 69 foglalkoztatottat számláló Betonjerka betongyár, az Állategészségügyi Állomás 18 dolgozóval, a Zombori Rádió hét alkalmazottal, valamint a Nyugat-Bácska Vízgazdálkodási Vállalat 76 munkással.