2024. április 23., kedd

Diák járőrök az intézményben

Tanulók ügyelnek a rendre a József Attila Általános Iskolában

Láthatósági mellénybe öltözve, párosával járőröznek majd a jövő héttől kezdve a diákok az iskolában, Szerbiában első alkalommal vezetik be a diákjárőr-szolgálatot. A tanítás alatt folyamatosan figyelnek a rendre, bejárják a folyosókat, az iskolaudvart és az illemhelyeket is, segítenek a többi tanulónak. A diák járőröket az általános iskola hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulói közül válogatják ki. A kezdetben tíz diák alkotja majd a járőrosztagot.

– Az a legnagyobb gond, hogy sok a fegyelmezetlen diák. Szemtelenek a tanárokkal, veszekednek, verekednek, káromkodnak, emiatt mindannyian kellemetlenül érezzük magunkat. Biztonságban szeretnénk érezni magunkat, félelem nélkül akarunk órára járni, és azt hiszem, az iskolai járőrszolgálat ebben segít majd – mondta Nina Nikolić hatodikos tanuló.

Az iskolában két diák ügyel majd folyamatosan.

– Ha észrevesszük, hogy a tanulók megbeszélnek egy verekedést, vagy ha valami gyanúsat észlelünk, rögtön jelentjük az igazgatónak vagy az iskolai pszichológusnak, pedagógusnak. Arra is ügyelünk, hogy a tanulók biztonságosan közlekedjenek az iskola közelében – mondta Elisaveta Vasović.

A diákok elmondták, szüleik is örülnek a járőrszolgálatnak, mert végre biztonságosabb lesz a József Attila Általános Iskola – írja a 24 sata hírportálja.

– Az ügyeletes tanárok és az iskola biztonsági szolgálata nem tudja, mi folyik a diákok között, miről beszélgetnek a szünetben, mi történik az illemhelyeken vagy az iskola mögött, erről csak a tanulóknak van fogalmuk – mondta Danilo Ređepović, a diák járőrszolgálat projektumának a kiötlője. A projektumot az iskolával és a tanintézményt biztosító ügynökséggel karöltve valósítják meg. Ređepović hozzátette: a diák járőrszolgálat ötletét könnyen megvalósíthatják a többi általános iskolában is.

– Ez a járőrszolgálat nem helyettesíti a rendőrséget és az iskola biztonsági szolgálatát sem, arra tervezték, hogy ha egy tanulónak gondjai vannak, vagy bajba kerül, akkor segítsen rajta. Ha a járőrök észreveszik, hogy verekednek az iskolában, az ő feladatuk jelenteni az iskola vezetőségének, de semmiképp sem szabad beavatkozniuk – magyarázta Ređepović.

A diák járőrszolgálatot szombaton délben mutatják be a József Attila Általános Iskola udvarában, ekkor tartják az első tűzvédelmi, baleset- és bűnmegelőzési foglalkozásokat is az iskola tanulói számára. Jelen lesznek a rendőrség, a tűzoltóság és az elsősegély-szolgálat szakemberei is.