2024. április 18., csütörtök

Felfüggesztettre változtatták Navalnij börtönbüntetését

A Kirov megyei bíróság felfüggesztettre változtatta szerdán Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető börtönbüntetését. A fellebbviteli bíróság a kirovi Lenyinszkij kerületi testület július 18-án hozott ítéletét változtatta meg, amely akkor Navalnijra öt év letöltendő börtönbüntetést és egymillió rubel pénzbírságot szabott ki a több millió rubeles sikkasztás vádjával ellene indított perben.

Navalnij és felesége, Júlia távozik a tárgyalóteremből (Fotó: Beta/AP)

Navalnij és felesége, Júlia távozik a tárgyalóteremből (Fotó: Beta/AP)

Az ügyészség szerint a korrupcióellenes tevékenységéről ismertté vált orosz politikus, ügyvéd, blogger 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, a Kirovlesztől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak megfelelő anyagi kárt okozott.

A politikus a fellebbviteli bíróság döntését követően közölte, hogy folytatja a politikai küzdelmet. A Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legádázabb ellenfelének tartott ellenzéki az RPR-Parnasz színeiben a szeptemberi moszkvai főpolgármester-választáson indult és a második legtöbb szavazatot kapta.

Ljudmila Alkeszejeva, a moszkvai Helsinki csoport vezetője szerint az ellenzéki politikus megérdemelte, hogy enyhítsék a büntetését, és továbbra is úgy tartja, hogy Navalnij nem bűnös. Az orosz jogvédő szerint ha nem is lehetett számítani felmentő ítéletre, az nyilvánvaló, hogy a látszat kedvéért született a felfüggesztett ítélet, amely azonban megfosztja Navalnijt attól, hogy részt vegyen bármilyen választáson. Szerinte a hatalom megijedt attól a népszerűségtől, amelyet Navalnijnak az őszi főpolgármester-választáson elért eredménye mutatott.

Az RPR-Parnasz a politikus teljes felmentését követelte. Navalnij pártbeli kampánystábjának vezetője elmondta, hogy az ellenzéki vezető indult volna a jövőre esedékes moszkvai törvényhozási választásokon.

Navalnij ellen ráadásul egy másik sikkasztási ügyben is büntetőeljárás folyik.

A Kirov megyei bíróság úgy rendelkezett, hogy Navalnij a felfüggesztett ítélet hatálya alatt, öt éven keresztül nem változtathatja meg engedély nélkül az állandó lakhelyét és havonta kétszer meg kell jelennie az illetékes hatóságnál.

Az ügy másik vádlottjának, Pjotr Oficerovnak a büntetését a 4 év letöltendő börtön helyett ugyancsak felfüggesztettre változtatta a Kirov megyei bíróság. Az egyik orosz faipari cég igazgatójának próbaidejét is öt évben szabta meg a testület.

A Navalnij elleni perben született fellebbviteli bírósági döntést követően növekedésnek indult a részvényindex az orosz tőzsdén.