2024. április 19., péntek

A Street View Szerbiában

Október 23-án indulnak útjukra a Google autók – Elsőként Belgrád és Újvidék utcát fényképezik le

A Google Inc. IT óriásvállalat szerdán bejelentette, hogy október 23-ától Szerbiában is megkezdik a Street View (Utcakép) szolgáltatás elindításához szükséges fényképek összegyűjtését. A 360 fokos magas felbontású panorámaképeket készítő fényképezőgépekkel is felszerelt utcaképautók először Belgrád, Újvidék és a nagyobb városok utcáit járják be, majd a kisebb városok és a falvak következnek. Az ütemterv szerint a fényképösszegyűjtés a jövő év elején is tart majd.

– A szerbiai felhasználóink hosszú ideje szeretnék, hogy az Utcakép szolgáltatás Szerbiában is elérhető legyen. Megelégedettséggel jelentem be, hogy hamarosan Szerbiában is útjukra indulnak az utcaképautók. Szolgáltatásunknak köszönhetően az egész világ virtuálisan is bebarangolhatja Szerbiát és megcsodálhatja annak szépségeit. Ezenkívül számos felhasználó és vállalat számára is kiváló reklámfelület lehet – jelentette be Ulf Spitzer, az Utcakép szolgáltatás programmenedzsere.

A Google autók útvonala több ember által nem irányítható tényezőtől is függ, mint például a forgalom, vagy az időjárás. A cég előre jelzi, hogy az autók milyen útvonalakat fognak bejárni, ezek listáját a google.rs/streetview/privacy oldalon lehet majd megtekinteni. A folyamatban lévő adatgyűjtést pedig itt lehet megtekinteni.

A Google közleménye szerint az Utcakép szolgáltatás a világ 50 országában és több mint 3000 városában népszerű szolgáltatás. A szolgáltatás 2007-ben indult útjára, segítségével a felhasználó virtuális körútra indulhatnak egy adott településen, vagy akár megnézhetik, hogy néz ki az általuk kiszemelt étterem. A Google vállalat még júliusban kérvényezte, hogy Szerbiában is megkezdhesse az Utcakép szolgáltatást. Az utcaképautók már a héten megérkeztek a fővárosba.

ŠABIĆ: A GOOGLE ELFOGADTA A FELTÉTELEKET

A Google adatgyűjtésének tényét Rodoljub Šabić adatvédelmi biztos közleményben erősítette meg, megjegyezve, hogy az utcaképautók várhatóan már a jövő héten megkezdik a fotózást. Szavai szerint a tárgyalás rövid ideig tartott, amelyben az IT óriásvállalatot arra kötelezték, hogy tartsa tiszteletben a szerbiai adatvédelmi jogszabályokat, valamint a magánszférához való jogokat.

– A Google vállalatot köteleztem, hogy előre jelentsék be, mely területen fényképeznek az utcaképautók, kapcsolják ki a vezeték nélküli (wireless) hálózatok csatlakozási adatainak feldolgozását, és biztosítsák a fényképen szereplő személyek teljes anonimitását. A Google formálisan elfogadta a feltételeket és ígéretet tett azok tiszteletben tartására. Bízom abban, hogy a Google Utcakép szolgáltatása a feltételeknek megfelelően, minden szerbiai polgár megelégedettségére kerül bevezetésre, nem veszélyeztetve azok törvénnyel szavatolt személyi adatvédelmét – áll a közleményben.

Az adatvédelmi biztos kiemelte, amennyiben szükséges lesz, egy esetleges jogsértés esetében vizsgálatot rendel el, intézkedéseket vezet be és a szerbiai törvényeknek megfelelően jár el.

A SZOLGÁLTATÁS ADATVÉDELME

A Google leírása szerint az Utcakép közutakon készült képeket tartalmaz, és ezek semmiben nem különböznek attól, amit valaki vezetés vagy sétálás közben lát. A képek csak azt mutatják, amit a járműveik „láttak” azon a napon, amikor a hely mellett elhaladtak. Ezután legalább néhány hónapba telik, amíg az összegyűjtött képeket feldolgozzák, és azok megjelennek az interneten, a Google Térkép utcakép nézet szolgáltatásban. Ez azt jelenti, hogy az Utcaképen látott képek néhány hónappal, vagy akár néhány évvel is korábban készülhettek.

A Google Térkép csapata számos intézkedést foganatosít annak érdekében, hogy megvédje az emberek személyes adatait és névtelenségét, amikor elkészíti az Utcakép szolgáltatásban használt képeket, így például kitakarja az arcokat és a rendszámtáblákat. Kiemelik, hogy amennyiben olyan képet lát valaki, amelyet ilyenfajta védelemmel kellene ellátni, ezt jelezz e a szolgáltatásnak. Ugyanakkor arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy könnyen elérhető eszközökön keresztül további elhomályosítást kérhetnek bármely olyan kép esetében, amely a felhasználót, családját, ismerőseit, autóját vagy otthonát ábrázolja. Az arcok és rendszámtáblák automatikus elhomályosításán túl elhomályosítják a teljes autót, házat vagy személyt, ha egy felhasználó további elhomályosítást kér. A felhasználók olyan képek eltávolítását is kérhetik, amelyek nem megfelelő tartalmat, meztelenséget vagy erőszakot ábrázolnak.