2024. április 25., csütörtök

Lőszerre bukkantak a zombori búvárok

Meglepetéseket hozott a csatorna tisztítása

A Sombor elnevezésű, víz alatti tevékenységgel foglalkozó klub búvárjai minden évben hagyományosan átvizsgálják a Bácskai Nagycsatorna egy szakaszát. Az idén az apatini hídtól a városi strandig vizsgálódtak, és szokatlan „zsákmányra” leltek. A híd alatt lőszerre, illetve töltött sorozatlövő tárakra bukkantak. A veszélyes eszközök mélyen beágyazódtak az iszapba, így nem tudni, lehet-e még lőszer vagy fegyver a környéken.

Vladimir Kulić műkedvelő búvár az iszapban kotorászva igyekezett összeszedni a muníciót, amikor egy automata puskákhoz és Skorpió típusú automata pisztolyhoz használatos tárakkal teli ládára lelt. A lőszert átadták a környéken járőröző rendőröknek.

– Néhány éve szinte ugyanezen a helyen kézigránátokat, nagyobb mennyiségű lőszert és egy régi puskát találtunk. Ez utóbbit trófeaként megtartottuk. A hagyományos csatornatisztító akciónk dupla haszonnal járt, mert a partot és medret megtisztítottuk a szeméttől, és a veszélyes lőszertől – nyilatkozta Goran Zelić klubelnök. A zombori amatőr búvárok akcióját idén először a város is támogatta.

– Gyakran segítünk rendkívüli helyzetekben is, természetesen, ha fölkérnek rá. Sajnos olykor vízbe fúltakat is partra kell húznunk, az ilyesmi sok stresszel és veszéllyel jár, különösen öreg és nem kellően biztonságos fölszereléssel. A döntő viszont mindig a tapasztalat és a búvároktatóink utasításai – mondja Kulić.

A klubelnök szerint a merüléshez használt palackok több mint harminc éve üzemben vannak. Öt búvárruha, a kísérő fölszerelés és a kompresszorok beszerzéséhez bár 1,2 millió dinárra lenne szükség, hogy a búvárok biztonsággal merülhessenek.