2024. április 19., péntek

Egy szégyenfolttal kevesebb lesz Óbecsén

Több évtizedes pusztulás után, úgy tűnik, sikerül megmenteni az összeomlástól, és felújítják az Óbecse központjában, a városházával szemben álló romos épületet. Tamara Ivanišević alpolgármester elmondása szerint a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság a múlt héten hagyta jóvá az önkormányzat pályázatát, és hárommillió dinárral támogatja az épület megmentését.

Gordana Džigurski, az óbecsei idegenforgalmi iroda igazgatója által vezetett munkacsoport elképzelése szerint az épület egyik részében média- és idegenforgalmi központ működik majd, nagyobb része pedig nyitott jellegű lesz, és ebben a térre néző fedett épületrészben padok, asztalok, világítás és ingyenes wifi-kapcsolat várja a betérőket. Különféle rendezvények ideje alatt ez az épületrész kiállítóhelyként üzemel majd, ahol ilyenkor a mosdót is igénybe lehet venni.

Az épület felújítása remélhetőleg jövőre elkészül, és a becslések szerint több mint tízmillió dinárba kerül majd.

A Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal által védettnek nyilvánított épület a közhiedelemmel ellentétben még mindig az önkormányzat tulajdona, de Bogdan Dunđerski hagyatékában azt a Matica Srpskának szánta, amely igényt is tart az ingatlanra.

Az önkormányzat munkatársai egyébként elkészítették a teljes városközpont rekonstrukciós ötlettervét is, ez megközelítőleg egy 800 ezer eurós projektum lesz.