2024. április 19., péntek

Zenés irodalmi összeállítás Szent Istvánról

Négy vajdasági településen lépett fel Póka Éva színművésznő és a Tabulatúra régizene-együttes

A szabadkai származású, Budapesten élő Póka Éva színművésznő és a Tabulatúra régizene-együttes vendégszerepelt Vajdaságban a Szent István, a magyarok királya című összeállítással. Törökkanizsán, Bácsfeketehegyen, Bácsgyulafalván és Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben léptek fel e hétvégén.

 Póka Éva színésznő, a Szekérszínház vezetője előadásában nemcsak István királynak Imre herceghez írt intelmei hangzottak el, hanem Jantsó Ferenc minorita szerzetes 1776-ban írt színdarabjának részletei is gazdagítják, színesítik az előadást. –  Nagyon sok ilyen szerzetesi darabot olvasok, hiszen ők voltak a kor legintelligensebb emberei, ezért szeretem e darabokat olvasni és játszani is – nyilatkozta a színésznő a nagy sikert aratott szabadkai fellépésük után.

Szent István megkoronázása körüli időkből származó zene és későbbi népénekek is felcsendültek a budapesti Tabulatúra zenekar előadásában. Az együttes tagjai korabeli hangszerek korhű másolatain játszanak.

– Az előadásra a Nemzeti Kulturális Alapnál sikerrel pályáztunk eszközökért. Eddig 9 alkalommal adtuk elő ezt az összeállítást: Visegrádon, Leányfalun, Vácott mutattuk be, valamint most négy vajdasági településen. Nagy élmény volt itt közönség elé lépni ezzel az előadással, sokkal mélyebben érinti az embereket, mert más az anyaországban és más kisebbségi sorsban magyarnak lenni – hallottuk Póka Évától.