2024. április 20., szombat

Macskát, kutyát is ehetnek a damaszkusziak

Az iszlám ünnep alatt is tombol a polgárháború Szíriában

Az éhhalál elkerülése érdekében ezentúl macskát, kutyát és szamarat is ehetnek a Damaszkusz déli peremkerületein élők egy kedden kibocsátott vallási rendelet (fatva) értelmében.

Bassár el-Aszad (balról a harmadik) imát mond egy damaszkuszi mecsetben az áldozati ünnep első napján (Fotó: Beta/AP)

Bassár el-Aszad (balról a harmadik) imát mond egy damaszkuszi mecsetben az áldozati ünnep első napján (Fotó: Beta/AP)

A szíriai sejkek és iszlám vallástudósok (ulema) egy csoportja által kiadott fatva a Damaszkusz déli részén uralkodó fájdalmas humanitárius helyzetre hívja fel a figyelmet – derült ki a rendelet kibocsátóinak a világhálóra felkerült videoüzenetéből.

A csoport szerint a főváros déli kerületeiben, ahol mindennaposak a tüzérségi támadások, valamint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők és a felkelők összecsapásai, az éhhalál veszélye fenyegeti a lakókat. Egyúttal arra figyelmeztettek, hogy ha a helyzet így folytatódik, az emberek kénytelenek lesznek a halottak húsához nyúlni.

Az iszlám vallás egyes értelmezései szerint tilos a macska, kutya és szamár húsának fogyasztása. A Korán egyik szakaszában az szerepel, hogy nem szabad tépőfoggal élő állatokat enni, míg vannak olyan magyarázatok, amelyek szerint az említett négylábúak „tisztátalanságuk” miatt nem fogyaszthatók.

Megkezdődött kedden az íd al-adha, a muzulmán áldozati ünnep, ennek ellenére Szíriában továbbra is tombol a polgárháború: a kormányerők harci repülőgépei Damaszkusz külvárosát bombázták, a lázadók pedig tüzérséggel lőtték a fővárost.

A harcok zavartalan folytatódása azt mutatja, hogy a polgárháború egyre súlyosabb méreteket ölt Szíriában: tavaly ilyenkor a szemben álló feleknek még sikerült tűzszünetben megállapodniuk az ünnep idejére, igaz, hogy a fegyvernyugvás ellenére több száz ember veszítette életét az íd al-adha alatt is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civilszervezet arról számolt be, hogy a felkelőcsoportok rakétákkal és tüzérséggel támadták Damaszkusz három különböző negyedét. Egy internetre feltöltött amatőr videofelvételen látható, amint kilőnek három rakétát.

Az OSDH azt is közölte, hogy a rezsimhez hű erők a lázadás jelképének számító Hama városát és a szíriai főváros ellenzékiek által ellenőrzött Gúta negyedét bombázták. Az emigráns szervezet értesülései szerint Hamában három gyerek életét veszítette. Szakértők szerint a két és fél éve tartó polgárháború következtében eddig több mint 115 ezren vesztették életüket, kétmillió szíriai pedig elmenekült az országból.

Eközben az állami televízió kedden olyan felvételeket mutatott be, amelyeken Bassár el-Aszad szíriai elnök meglátogat egy damaszkuszi mecsetet az ünnep alkalmából. Az áldozati ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek, és imádkoznak a mecsetekben. Aki megteheti, áldozatot mutat be Allahnak: általában bárányt ölnek le, húsát pedig szétosztják, és imát mondanak. Az áldozati ünnep több napig tart.