2024. április 19., péntek

Amerika az e-mailjeinkbe is belenéz

Az NSA levelező- és ismerősi listákat is gyűjt a megfigyelt emberek levelező- és üzenetküldő programjából, közösségioldal-profiljából

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) levelező- és ismerősi listákat is gyűjt a megfigyelt emberek levelező- és üzenetküldő programjából, közösségioldal-profiljából, és eddig már több százmillió ilyen listát szedett össze szerte a világból - jelentette hétfőn a The Washington Post című napilap internetes kiadása.

Ezeket az értesüléseket a lap meg nem nevezetett, magas rangú hírszerzési tisztségviselőktől kapta, illetve olyan dokumentumokat átnézve tudta meg, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt szerződéses alkalmazottja fedett fel.

Az NSA e listák elemzésével fel tudja térképezni a megfigyeltek teljes kapcsolatrendszerét. Az adatgyűjtés központja nem az Egyesült Államokban van, de a célszemélyek között van sok amerikai is.

Egyetlen napon például, 2012-ben az ügynökség 444 ezer levelezőlistát gyűjtött be személyes Yahoo-fiókokból, 82 ezret Facebook-profilokból, 33 ezret Gmail-fiókokból, 22 ezret pedig más szolgáltatók ügyfeleitől. Ha ezt az egy napot átlagosnak vesszük, akkor az évi 250 millió levelezőlistát jelent. A lap szerint csak amerikai állampolgárból több tízmillió lehet olyan, akitől begyűjtötték már a levelező- vagy ismerősi listáját. Ezek a listák nemcsak a levelezések vagy üzenetváltások meta adatait tartalmazzák, hanem a partnerekhez rendelt telefonszámokat, email- és postacímeket és egyéb személyes információkat is.

Az amerikai hatóságok a titkos adatgyűjtés leleplezése után nem sokkal azt állították, hogy csak a telefonhívások és az e-mailek meta adatait gyűjtik.

A friss információival kapcsolatban a lap megkérdezte az NSA-t felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató hivatalának szóvivőjét, és ő annyit mondott: "Átlagos amerikaiak személyes információi nem érdekelnek bennünket."