2024. március 29., péntek

A V4 szembemegy az EU-val

A kormányfők kiálltak az atomenergia-felhasználás mellett

A visegrádi országok, azaz a V4-ek – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – támogatják a nukleárisenergia-felhasználást, amelyet nem tud mellőzni az európai gazdaság – közölte Orbán Viktor a visegrádi csoport kormányfőinek hétfői budapesti találkozója után tartott sajtótájékoztatón. A kormányfők az atomenergia-felhasználáson túl egységesen kiálltak amellett is, hogy az országok maguk dönthessenek arról, milyen forrásokból biztosítják energiaszükségletüket.

Minden országnak joga van ahhoz, hogy az energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse – hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, ezért azt várják az EU-tól: ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleárisenergia-kapacitás növelését. Ez azt jelenti, hogy nem szabad túlszabályozni e területet, és újra kell gondolni az energetikai beruházások állami támogatásának kérdését is, mert „úgy látjuk, hogy itt a nukleáris energiát diszkriminálják”. Beszámolt egyúttal, hogy a visegrádi kormányfők szükségesnek tartják a palagáz európai kitermelését, így támogatják azokat az országokat, amelyek felszínre akarják hozni a náluk lévő palagázt.

Megállapodtak a V4-ek gázpiaci fórumának létrehozásáról is a regionális gázpiac kialakításáért. Lépéseket tettek emellett a visegrádi országok közös külföldi képviseletének létrehozása érdekében, így Vietnam gazdasági központjában, Ho Si Minh-városban létre is jön egy ilyen Visegrádi Ház néven. A V4 kereskedelmi és iparkamaráit is rendszeres találkozókra ösztönzik majd – közölte Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy a következő év első felében a visegrádi országok parlamenti elnökei megkezdik a V4-együttműködés parlamenti dimenziójának kialakítását. Megerősítette: az EU-n belül a közép-európai térségnek vannak a legnagyobb gazdasági növekedési lehetőségei, „Közép-Európa súlya nagyobb lesz a jövőben, mint korábban volt, a gazdasági befolyása, ereje is nőni fog”.

A miniszterelnökök megállapodtak abban is, hogy a négy ország közös védelmi együttműködési stratégiát dolgoz ki, évente közös hadgyakorlatot tart, és 2016 első félévében készültségbe állítja az első V4-EU-harccsoportot. Közös nyilatkozatban vállalták továbbá, hogy 2014-től nyolcmillió euróra emelik a nemzetközi visegrádi alap éves költségvetését, ami jelentősen hozzájárul a regionális együttműködés megerősítéséhez.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arról beszélt, hogy egyre pragmatikusabbá, racionálisabbá válik a V4-es együttműködés, az országok mérvadó és fontos döntéseket hoznak. Felidézte: 2006-ban, amikor először járt V4-es csúcstalálkozón, az még „formális találkozó volt kellő tartalom nélkül”. Kiemelte: a térség energiabiztonságához hozzájárul, hogy 2015 januárjától összekapcsolják a magyar és szlovák gázvezetékeket, ami ötmilliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé. Hasonló projekt megvalósítására készülnek a szlovák és a lengyel gázvezetékek összekapcsolásával, az is nagyobb energiaellátási biztonságot jelent majd. Fico is hangsúlyozta, hogy minden országnak joga van úgy megoldani az energiaellátását, ahogyan az megfelel neki, így a palagáz kitermelésének fokozását is támogatni kell. Szlovákia sem ért egyet azzal, hogy az EU fokozottabban bele akar szólni az atomenergia felhasználásába, mert tiszteletben kell tartani, hogy egyes országok igénybe akarják venni a nukleáris energiát – magyarázta. Úgy vélte, ezt korlátozni a szuverenitásba való beavatkozás lenne. A szlovák miniszterelnök arra is kitért, hogy az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozója és a keleti partnerség-kezdeményezés novemberi, vilniusi csúcstalálkozója kapcsán a V4-es országok közös álláspontot alakítanak ki.

Donald Tusk lengyel kormányfő a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a szolidaritás fontos tényezője a V4-es együttműködésnek, és ez az EU döntéshozatalában is jól látszik. Emlékeztetett: a négy ország közösen lép fel az atomenergiai érdekek védelmében az unióban, és támogatják a palagáz kitermelését is. Hozzátette: az atomenergia-felhasználás fejlesztése kedvezően hat egész Európa energiahelyzetére. A lengyel miniszterelnök arra is kitért, hogy 2016-ra feláll a közös V4-es harcászati egység, és azt szeretnék, hogy ez ne egyszeri vállalkozás legyen, hanem utána is szoros maradjon az együttműködés a négy ország között. A válság idején, amikor pénzszűkében vannak az országok, különösen fontos az együttműködés a honvédelemben, hiszen ez hatékony és olcsó megoldásokat tesz lehetővé.

Jiří Rusnok cseh miniszterelnök hangsúlyozta: támogatni kell az országok szuverenitását abban a kérdésben, hogy használnak-e atomenergiát, és az országok szabadon dönthetik el, milyen energiaforrásokat használnak és milyen arányban. Mint mondta, országa egyetért a katonai együttműködés kialakításával a visegrádi országok között, továbbá a közös harcászati egység felállításával, ugyanis az minden résztvevőnek előnyös és hasznos. Csehország támogatja a magyar V4-elnökség javaslatait az együttműködés elmélyítésére, így egyebek mellett a gazdasági kamarák közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését is.