2024. április 26., péntek

Az EP is foglalkozik Vajdaság finanszírozásával

Maja Bobić: Az, hogy lesz-e finanszírozásról szóló törvény, az ország jogi következetességéről fest képet az EU számára

Tanja Miščević, a szerbiai tárgyalócsoport vezetője szerint komolyan kell venni a kritikákat, amelyek a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény hiánya miatt érkeznek az Európai Unióból. Az Európai Bizottság már áprilisi jelentésében is foglalkozott ezzel a kérdéssel, mint ahogyan az aktuális jelentésben is megteszi, nyilatkozta a Vajdasági Rádió és Televíziónak Miščević.

Mint az kiderült, a tény, hogy a tartomány finanszírozásáról szóló törvényt 2008 óta sem sikerült elfogadni Szerbiában, az Európai Parlament október 24-én elfogadandó határozatában is helyet fog kapni.

Jadranka Joksimović, a Szerb Haladó Párt köztársasági parlament képviselője, a parlament Európai Integrációs Bizottságának tagja szintén úgy véli, hogy az EP kritikáját komolyan kell venni. Ugyanakkor az is igaz, hogy Vajdaságban ezt a témát jócskán elpolitizálják, tette hozzá Joksimović. Úgy véli, ez a helyzet is indokolttá teszi az előrehozott tartományi választások kiírását.

Maja Bobić, a Szerbiai Európa Mozgalom vezértitkára pedig arra emlékeztetett, hogy a szóban forgó jogszabály elfogadása a szerb alkotmányból eredő kötelezettség. Az, hogy lesz-e finanszírozásról szóló törvény, az ország jogi következetességéről fest képet az EU számára, nyomatékosította Bobić, aki mindezek ellenére nem hiszi, hogy a törvény hiánya döntően befolyásolja majd a csatlakozási tárgyalások megnyitása dátumának kitűzését.

Emlékeztetésképpen, hétfőn olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a köztársasági és a tartományi kormány egyre közelebb került a megállapodáshoz a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény vonatkozásában. Igor Mirović regionális fejlesztési és önkormányzati miniszter, az SZHP tisztségviselője ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a köztársasági kormány elfogadhatja a tartományi hatalom által kidolgozott törvénytervezetet. Stabil finanszírozást szükséges biztosítani a tartomány számára, valamint közös nevezőre kell jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik is a köztársasági költségvetésnek az a hét százaléka, amely Vajdaságot megilleti, fejtette ki Mirović.

A tartományi kormány már befejezte a jogszabály tervezetét, először a vajdasági parlamenti pártokkal és a szerb kormány képviselőivel vitatják majd meg.