2024. április 19., péntek

Örömittas cinizmus keserű szájízzel

Belefeledkezve a „Szerbia ura” szerepbe Aleksandar Vučić jogosultnak érzi magát a VRTV újságíróinak és szerkesztőinek a kioktatására, értékelte az NDNV

A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) aggasztónak minősítette Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnökének viszonyulását a Vajdasági Rádió és Televízióhoz. Vasárnap este, miután kiderült, hogy az SZHP kiemelkedően jó eredményt ért el a verbászi helyhatósági választásokon, Vučić nyíltan támadta a VRTV szerkesztéspolitikáját, fogalmaztak az NDNV illetékesei.

A választások első eredményének közzététele után a szemmel láthatóan örömittas Vučić az SZHP verbászi szervezetének irodájában nyilatkozott a VRTV újságírónőjének, aki bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy a 40 százalékot meghaladó eredményre számítani lehetett. A haladók első embere ezen a ponton grimaszolni kezdett, tekintetét a mennyezet felé emelte, majd a következőképpen fogalmazott, miközben a párt aktivistái lelkesen tapsoltak és hangosan nevettek a háttérben: „Jó estét, mindenkinek, erre az eredményre csupán Önök a VRTV-nél nem számítottak. Verbászon a Demokrata Párt eddig a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, most viszont csak a polgárok 17 százaléka szavazott rájuk. Az SZHP korábban a szavazatok 13 százalékát tudta összegyűjteni, most azonban több mint 40 százalékot sikerült teljesítenünk. Örülök, ha legalább Ön erre az eredményre számított, más a VRTV-nél úgysem. Ez tény. Elképzelhető, hogy Verbászon egyedül is megalakíthatjuk a hatalmat. Ezért elnézést kérek Öntől és a VRTV összes többi munkatársától.”

Az NDNV úgy véli, nyilatkozatával és fogalmazási módjával Vučić bebizonyította: kutyából nem lesz szalonna.

– Tekintettel arra, hogy a jelenlegi haladó pártelnök a drákói 1998-as tájékoztatási törvénnyel vált emlékezetessé a szerbiai és a vajdasági újságírók számára, a VRTV-vel kapcsolatos fejtegetését okkal ítéljük el. Mindezt csak fokozza, hogy a szerb kormány, amelyet alelnökként Vučić is irányít, egyértelműen kivételez a Szerbiai Rádió és Televízióval. Minderről tájékoztatnunk kell a hazai és a külföldi közvéleményt. Korábbi felelőtlen nyilatkozataival Vučić azt érte el, hogy ma már szinte senki nem fizeti a tv előfizetést. Emiatt az SZRTV és a VRTV is hihetetlenül válságos helyzetbe került. A VRTV helyzete fokozottan kedvezőtlen, tekintettel arra, hogy a köztársasági pótköltségvetésben egyetlen dinárt sem irányoztak elő számára. Vasárnap esti nyilatkozatával Vučić egyértelműen megfenyegette a VRTV-t. Belefeledkezve a „Szerbia ura” szerepbe jogosultnak érzi magát a VRTV újságíróinak és szerkesztőinek a kioktatására, hogy miként kellene végezniük munkájukat. Ezzel megkísérli cenzúrázni a vajdasági közszolgálati adót, amely nem a politikusok, hanem a polgárok tulajdonát képezi – áll az NDNV közleményében.

Az újságíró-egyesület kéri a VRTV újságíróit és szerkesztőit, hogy ne hódoljanak be Vučićnak, ne törjenek meg a nyomásgyakorlás miatt, és továbbra is szakszerűen végezzék munkájukat. A VRTV munkájáról az utóbbi néhány évben számtalan hazai és külföldi szakember fogalmazott elismerően, megállapítva, hogy az Szerbia legjobb rádió- és televízióadójává nőtte ki magát.

A SZHP szintén közleményben cáfolta meg az állítást, hogy a párt elnöke támadta volna a VRTV szerkesztéspolitikáját, vagy fenyegetőzött volna. Bojan Pajtić és Dragan Đilas utasítására az NDNV sokadszorra kiforgatta a tényeket, és megkísérelte megtéveszteni a közvéleményt, áll a közleményben, mint ahogyan az is, hogy az NDNV-nek bizonyítania kellene állításait.

– Mondják meg, hogy a szóban forgó felvétel hanyadik percében és másodpercében hangzott el a fenyegetés. Meg akarják tiltani Aleksandar Vučićnak, hogy véleménye legyen, és ezt ki is mondja? Az SZHP elnézést kér az NDNV-től, amiért a verbászi helyhatósági választások eredménye nem felel meg az egyesület számára. Sajnáljuk, hogy csalódtak – fogalmaztak a párt illetékesei.

Az ominózus felvétel: