2024. április 20., szombat

A gondolkodás és a nyelv összefüggései

Adán szombaton zárult a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei rendezvénysorozata

A gondolkodás és a nyelv volt a központi témája az adai születésű Szarvas Gábor nyelvész tiszteletére szervezett nyelvművelő napoknak; a szombati zárónapon koszorúzási ünnepséget, képzőművészeti kiállítást és tudományos tanácskozást rendeztek Adán. Ezt megelőzően a háromnapos rendezvényen az általános és középiskolás diákok számára nyelvi vetélkedőt és beszédversenyt tartottak, a nagyközönségnek pedig könyvbemutatóval és színházi előadással is kedveskedtek a szervezők, vagyis a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, az adai önkormányzat és a Szarvas Gábor Könyvtár.

A zárónap a hagyományokhoz híven az idén is a neves nyelvész mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött el. A koszorúzási ünnepségen Hajnal Jenő mgr., a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója mondott tisztelgő beszédet, amelyben Szarvas Gábor életének, munkásságának legfontosabb pillanatait idézte fel, majd beszélt a nyelvművelés mai dilemmáiról és feladatairól.

– A Magyar Nemzeti Tanács tagjaként állíthatom, hogy kiálltunk és kiállunk a kisebbségi iskoláinkért, oktatásügyünkért, ösztöndíj-politikánkért, mert az anyanyelv megőrzésének és fejlesztésének igen fontos, ha nem a legfontosabb színtere az iskola. Nem lehet ugyanis közömbös számunkra, hogy kisebbségi létben milyen minőségben őrizzük meg anyanyelvünket – mondta többek között Hajnal Jenő.

Az ünnepségen Szarvas Gábor mellszobrát Ada község önkormányzata nevében Urbán Mónika adai polgármester-helyettes és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke koszorúzta meg,a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület részéről dr. Hódi Éva, Lakatos Éva és Szabó Szabados Ilona, valamint a Szarvas Gábor Könyvtár képviseletében Csonka Áron igazgató és Viszmeg Adriána könyvtáros. A magyarországi és a külhoni nyelvészek nevében dr. Balázs Géza és dr. Kugler Nóra helyezett el koszorút, Újbuda önkormányzata nevében pedig Farkas Krisztina képviselő és Serman Katalin az Újbudai Pedagógiai Intézetből. A budakalászi Kalász Általános Iskola nevében Völgyes József igazgató és Szabó Anikó magyartanár helyezte el az emlékezés virágait.

A koszorúzási ünnepség után a Szarvas Gábor Könyvtár galériájában megnyílt a nagykikindai születésű, de Újvidéken élő, neves képzőművész, Kiss Butterer Márta Keresztjeink című kiállítása, Barna Kolozsi Valéria adai szobrászművész beszédével. Ezt követően az adai községháza dísztermében A gondolkodás és a nyelv címmel megtartották az idei nyelvművelő napok tudományos tanácskozását. Ez alkalommal is az vezérelte a szervezőket, hogy olyan témát válasszanak, amely széles körű érdeklődésre tarthat számot. A gondolkodás és a nyelv azok közé a témák közé tartozik, amelyek mindenkit érintenek, valamint összefüggéseik számos tudományterület szemszögéből megközelíthetők – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke. A tudományos tanácskozáson öt előadás hangzott el. Dr. Hódi Sándor A gondolat hatalma, dr. Balázs Géza Gondolkodás, identitás, nyelv, dr. Láncz Irén Kérdések a nyelv és a gondolkodás kapcsolatáról, dr. Kugler Nóra Önkényes-e a nyelvi kifejezés, és ha nem, miért?, dr. Kolozsi Béla Organikus és instrumentális gondolkodás és nyelv címmel tartott előadást.