2024. április 25., csütörtök

Négyszáz embert vettek őrizetbe Moszkvában

A Helsinki csoport vezetője is elítélte a vasárnapi zavargásokat

Az orosz főváros belügyi szervei vasárnap éjfél előtt visszavonták azokat a rendkívüli intézkedéseket, amelyeket a Moszkva egyik délnyugati külkerületében kirobbant bevándorlóellenes zavargások elfojtása érdekében rendeltek el. A terv keretében bevetették a különleges belügyi egységet, az OMON-t, és moszkvai rendőrség teljes állományát riadóztatták.

Igazoltatás után motozás a külvárosi zöldségpiac környékén (Fotó: Beta/AP)

Igazoltatás után motozás a külvárosi zöldségpiac környékén (Fotó: Beta/AP)

Nem sokkal a rendkívüli belügyi intézkedések visszavonása előtt a rendőrség arról számolt be, hogy a kerület egyik vasúti állomásán a betiltott Nemzeti Bolsevik Párt 14 hívét szállították le egy HÉV-szerelvényről. A feltehetően újabb támadásra készülő szélsőséges suhancoktól a rendőrök gázpalackokat koboztak el.

A délnyugat-moszkvai Birjuljevo-Zapadnoje nevű külvárosi kerületben egy 25 éves orosz fiatalember halála miatt vasárnap több százan vonultak ki az utcára, hogy a bevándorlók ellen tiltakozzanak. Az áldozatot egy videofelvétel tanúsága alapján kaukázusi vagy közép-ázsiai kinézetű férfi szúrta le. A rendőrség szerint az elkövető egy környékbeli gyorsbüfében dolgozó árus.

Az orosz fővárosi rendőrség közölte, hogy a Birjoza nevű áruháznál, majd a külvárosi hatalmas zöldségpiacnál és az utcán randalírozó tüntetők között nemcsak helyi lakosok, de számos nacionalista érzelmű fiatal és futballhuligán is megjelent. Ők tüzelték fel a tömeget.

Az agresszív tüntetők betörtek a főként kaukázusi és közép-ázsiai származású kereskedőkkel teli Birjoza áruházba. Ott kirakatokat törtek, petárdát robbantottak, majd a délnyugat moszkvai hatalmas zöldségpiacra rontottak rá, ahol a bevándorlók többsége dolgozik. A rendbontók autókat borogattak és a környékbeli dinnyeárusok bódéit is szétverték.

Az orosz fővárosi rendőrség közlése szerint több mint hetven embert vonnak felelősségre a vasárnapi moszkvai zavargások miatt előállított mintegy 400 személy közül, kettőt 48 órára őrizetbe vettek.

Az Oroszországi Bevándorlók Szövetségének elnöke arra szólította fel a nemzetiségi diaszpórák Moszkvában élő képviselőit, hogy továbbra is legyenek óvatosak, mert tartani lehet a nacionalisták támadásaitól.

Elítélte a vasárnapi moszkvai zavargásokat Ljudmila Alekszejeva neves orosz jogvédő, aki egyszersmind helyeselte a rendőrség fellépését a rendbontókkal szemben. A moszkvai Helsinki csoport jogvédő szervezet vezetője hétfői nyilatkozatában egyetértett azzal, hogy a történteket a hatóság huliganizmusnak minősítette. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tüntetők és a karhatalom összecsapásával végződött tavaly májusi Bolotnaja téri megmozduláson történtekkel ellentétben a Birjuljevo-Zapadnoje nevű külvárosi kerületben valóban agresszív emberek gyűltek össze.

Ljudmila Alekszejeva aggasztónak nevezte, hogy „az emberek minden bajnak a fő okozóját a nem orosz emberekben látják. Moszkva egy soknemzetiségű ország fővárosa és annak értelemszerűen soknemzetiségűnek kell lennie”.

A nagyarányú bevándorlás súlyos feszültségeket okoz az orosz nagyvárosokban, mindenekelőtt Moszkvában és Szentpéterváron. Az ENSZ idei adatai szerint Oroszországban 11 millió bevándorló él. A migránsokat többnyire feketén dolgoztatják, és legtöbbjüket nyomorúságos körülmények között szállásolják el.