2024. április 25., csütörtök

Pozitív országjelentést helyeztek kilátásba

A szerb kormány koordinációs testülete Ivica Dačić kormányfő elnöklésével hétfőn vitatta meg az ország európai integrációjának eddigi folyamatát, illetve a jövőre vonatkozó terveket. Az ülésen megállapították, hogy a csatlakozási tárgyalásokra az eltervezett ütemben készülnek fel az illetékesek, egyezség született a minisztériumok közötti koordinációról, valamint minden egyéb fontos stratégiai és politikai kérdésről a csatlakozási tárgyalások vonatkozásában.

Dačić meg van győződve arról, hogy a csatlakozási tárgyalások formális kezdetének számító kormányközi konferenciát Szerbia és az EU tagállamai között legkésőbb jövő év január végén megtartják.

Mindeközben a Večernje Novosti belgrádi napilapban arról olvashattunk, hogy pozitív lesz az Európai Bizottság holnap bemutatandó országjelentése Szerbiáról. Az ország jelentős lépéseket tett meg, és egy olyan társadalom van kialakulófélben, amely egyre inkább összhangban áll az európai mércékkel, olvasható állítólag a jelentésben.

A pozitív fejlemények listáján a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet említik, a továbbra is hiányzó Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt, valamint a büszkeségnapi felvonulás megtartásának ismételt betiltását viszont a negatívumok közé sorolták be.

– Nemcsak a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat terén figyelhető meg előrelépés, hanem a regionális együttműködés egészét illetően is. Kifejezettebbé vált a közbeszerzések ellenőrzése. Elismerésre méltó, hogy jobbá vált a szerbiai romák helyzete. A korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén megtett lépéseket szintén érdemes kiemelni. Ugyanakkor továbbra is várat magára a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény kidolgozása, illetve elfogadása, valamint a médiatörvény módosítása és a médiaházak tulajdonosi struktúrái átláthatóságának a fokozása. A Szerbiai Képviselőháznak azon a gyakorlatán kellene változtatnia, hogy a törvényeket sürgősségi eljárásban teszi napirendre. Az igazságügyi reform terén korábbról jellemző hibákat ki kell javítani. A szerbiai illetékeseknek minél nagyobb igyekezettel kell küzdeniük az álmenedékkérők megfékezéséért – írja állítólag az EB jelentésében.

Az EB figyelemmel fogja kísérni a koszovói szerb lakosság részvételi arányát a november 3-ai helyhatósági választásokon, hiszen a koszovói helyzet normalizálódása kulcsfontosságú Szerbia európai útjának a vonatkozásában. Szerbiának legkésőbb 2014 januárjában meg kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, áll a jelentésben a Novosti értesülései szerint.

Arról, hogy a tartomány finanszírozásáról szóló törvény hiánya, valamint a büszkeségnapi felvonulás megtartásának betiltása a negatívumok listáján jelenik majd meg az országjelentésben már Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője is nyilatkozott. Kacin a közelmúltban azzal is nagy felháborodást váltott ki a szerb államhatalom körében, hogy kijelentette: a csatlakozási tárgyalások folyamatában Szerbiának bővítenie kell Vajdaság autonómiáját és megoldania a tartomány finanszírozásának a kérdését.

A napokban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a köztársasági és a tartományi kormány egyre közelebb került a megállapodáshoz a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény vonatkozásában. Igor Mirović regionális fejlesztési és önkormányzati miniszter ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a köztársasági kormány elfogadhatja a tartományi hatalom által kidolgozott törvénytervezetet. Stabil finanszírozást szükséges biztosítani a tartomány számára, valamint közös nevezőre kell jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik is a köztársasági költségvetésnek az a hét százaléka, amely Vajdaságot megilleti, fejtette ki Mirović.

A tartományi kormány már befejezte a jogszabály tervezetét, amelyet először a vajdasági parlamenti pártokkal és a szerb kormány képviselőivel vitatnak majd meg.