2024. április 26., péntek

A közvállalatok tönkretették az országot

Pavle Petrović: Kulcsfontosságú a nyugdíjreform végrehajtása

Ha Szerbia jövőre nem kezdi meg az intenzív strukturális reformokat, könnyen bedőlhet az államháztartás – jelentette ki Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke. Szavai szerint a legfontosabb az állami vállalatok szabályozása, a nyugdíjrendszer reformja és a produktív foglalkoztatás a közszférában. Értékelése szerint a közvállalatok valósággal tönkretették az országot, és nagyban hozzájárultak a hatalmas költségvetési hiány kialakulásához. Petrović a Blic napilapnak nyilatkozva kifejtette: ha a közvállalatok állami tulajdonban maradnak, akkor hozzá kell járulniuk a költségvetés feltöltéséhez.

Petrović szerint kulcsfontosságú végrehajtani a nyugdíjreformot, amelynek nyomán a nők 63 évesen vonulhatnak majd nyugdíjba, s ezt 2020-ig teljes mértékben alkalmazni is kell, az idő előtti nyugdíjaztatás szankcionálásával együtt.

– A megtermelt javak több mint 13 százalékát a nyugdíj kifizetésére fordítjuk. A fenntarthatóság miatt ezt 10 százalékra kell csökkenteni, mert jelenleg egymilliárddal többet adunk a nyugdíjra, mint amennyit elbírunk – mutatott rá. Hozzátette: a közalkalmazottak bérére 700 millió euróval többet költünk, mint amennyit a bruttó hazai termék megenged.

A bérek indexálása jövőre ugyanúgy korlátozva lesz, mint a nyugdíjé, tehát 2016-ig évente csak egy százalékkal növekedhetnek.