2024. április 19., péntek

Választások Verbászon

Incidensek nélkül zajlott a vasárnapi szavazás

Vasárnap helyhatósági választásokat tartottak a verbászi község összesen harminchat választási egységében. Predrag Radović, a községi választási bizottság elnöke beszámolójában arról beszélt, hogy mindegyik szavazóhelyet idejében megnyitottak, s hogy a nap folyamán nem észleltek a szabályosságot megkérdőjelező visszaéléseket. A bizottság kora reggeli ülésén megerősítette korábbi elhatározását, melynek értelmében megakadályozzák, hogy a szavazóhelyek ötvenméteres körzetében bármilyen politikai propaganda jelenjen meg a szavazás idején. Közölte, hogy a polgárok autókban várakozó, narancssárga sapkát viselő gyanús személyek jelenlétéről értesítették a bizottság tagjait, akiknek Radović elmondása szerint kötelességük idejében reagálni minden visszaélésgyanús jelenségre.

Nyolc választási lista versengett a polgárok szavazataiért: a Demokrata Párt, a Szerb Haladó Párt vezette koalíció (melynek részét képezi a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Ruszin Demokrata Párt is), a Szerbiai Szocialista Párt vezette lista (ezen indultak a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjei is), a Liberális Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga listája, a Mindnyájan Együtt Polgárok Csoportja, a Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt és a Dveri mozgalom. A legutóbbi, 2009-ben megtartott rendkívüli helyhatósági választásokon a Demokrata Párt vezette koalíció győzött és alakított többséget a képviselő-testületben a szocialistákkal, az LDP-vel és a VSZL-lel.

A választási bizottság lapzárta előtt közölt utolsó adatai szerint 19 óráig a szavazásra jogosultak csaknem 60 százaléka élt ezzel a jogával.