2024. április 19., péntek

Szibériától a Ludasi-tóig

Törpesármány akadt a hálóba

Közép-Európában csak elvétve előforduló ritka énekesmadarat, törpesármányt (Emberiza pusilla) fogtak a hét közepén a Hajdújáráson folyó őszi madárgyűrűző tábor részvevői: Kalocsa Béla, Lőrincz Gergely és Gyömbér Zsolt. A Ludasi-tó széles nádszegélyében a parttól a víz irányában kifeszített 150 méter hálóba októberben sok érdekes madár akad fenn, amelyeket a madarászok a meghatározás, mérés és gyűrűzés után szabadon engednek, hogy folytathassák vándorútjukat dél felé.

Szibériából érkezett hozzánk  (Fotó: Gergely József)

Szibériából érkezett hozzánk (Fotó: Gergely József)

A törpesármány hasonlít a nálunk is honos nádi sármány tojójához, de mérete, lába színe és vörösbarna pofája egyértelműen megkülönbözteti a két rokon fajt. A törpesármány a magas északon, Kelet-Szibériában a tundravidéken költ, nyírrel vagy fűzzel elegyes tűlevelű erdők tisztásain a talajon költ. Európába rendkívül ritkán bukkan fel egy-egy kóborló példány. Szerbiában a mostani megjelenése előtt öt évvel 2009 novemberében Őrszálásnál (Staničić) szintén madárgyűrűzés alkalmával fogták az első törpesármányt. Magyarországon eddig mindössze három alkalommal fordult elő.

A törpesármány megkerülésének hírére több madarász is kilátogatott szerdán Hajdújárásra a gyűrűzés helyszínére. A ritka zsákmány befogását és meghatározását megerősítette a terepen Ágoston Attila, Boris Hardi, Gergely József, Márton Ferenc és Szekeres Ottó is.

A Ludasi-tó széles nádszegélyében a parttól a víz irányában kifeszített 150 méter hálóba októberben sok madár akad fenn  (Fotó: Gergely József)

A Ludasi-tó széles nádszegélyében a parttól a víz irányában kifeszített 150 méter hálóba októberben sok madár akad fenn (Fotó: Gergely József)

A Riparia Természetbarátok Egyesültet által szervezett őszi madárgyűrűző akció a jövő héten is folytatódik. Szép számmal fognak a tó észak-keleti nádasában barkóscinegéket,pityereket (erdei, réti, rozsdástorkú és havasi pityert) és az éjszakázni érkező füsti fecskékből is sok beakad a hálókba. A gyűrűzés első napján már négyszáz madár akadt a nádban álló hálókba.

A törpesármány megkerülésének napján még egy szlovák gyűrűs nádi sármány is megkerült, ami ritkaság számba megy, mivel e faj nem kifejezett vonuló, de akár nagyobb távolságra, a Földközi-tenger partvidékére is elkóborolhat.

Ő a törpesármány  (Fotó: Gergely József)

Ő a törpesármány (Fotó: Gergely József)