2024. április 19., péntek

Stanković és Živković is rekorder lett

A péntek délután Újvidéken – a szerb tájékoztatási eszközök jelentése szerint – mintegy 5000 néző előtt lejátszott Szerbia–Japán barátságos mérkőzésen búcsúzott el a válogatottól Dejan Stanković, aki 103. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, így megdöntötte Savo Milošević 102 találkozóból álló rekordját. A mérkőzésen Stanković három fiának a társaságában futott ki a gyepre, Stefan, Filip és Aleksandar az 1-es, a 0-s és a 3-as mezt húzták fel, míg Stanković a mérkőzés előtt ajándékot vehetett át Branislav Ivanovićtól, Savo Miloševićtől, Zoran Mirkovićtól, Vladimir Petrovićtól, Alberto Zaccheronitól és Tomislav Karadžićtól, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnökétől, akit a kisszámú közönség kifütyült. Stanković a 10. percben hagyta el a pályát, amikor a helyére Ivan Radovanović érkezett.

Dejan Stanković 103-szor öltötte magára a címeres mezt (Fotó: Beta)

Dejan Stanković 103-szor öltötte magára a címeres mezt (Fotó: Beta)

– Köszönettel tartozom azoknak az embereknek, akik eljöttek, hogy felejthetetlenné tegyék számomra ezt a napot, és szurkoljanak a szerb válogatottnak. Befejezni a játékos-pályafutást, még egyszer felvenni a csapatkapitányi karszalagot és tíz percet eltölteni ezek között a fiúk között nagyszerű érzés, mindenkinek köszönöm szépen – mondta lecserélésekor Stanković az RTS riporterének. A játékos a válogatottal 48-szor nyert, 31 döntetlen és 24 vereség mellett, s 15 gólt lőtt. Az 1998-as bemutatkozása óta három válogatottban (Jugoszlávia, Szerbia és Montenegró, Szerbia) szerepelt, és 11 szövetségi kapitánnyal dolgozott együtt.

A mérkőzést Szerbia 2:0 arányban nyerte meg. A találkozó első félidejében a vendégek közül Kagawának, a hazaiak közül pedig Ivanovićnak és Tošićnak volt gólszerzési lehetősége, de gól nem született. Az első gól az 59. percben esett, Tadić a 11-es pont tájékán lekezelte a labdát, és belsővel a bal felső sarokba lőtte. A végeredményt egy ellentámadás során Jojić állította be a 90+1. percben. A találkozón még egy rekord megdőlt, ugyanis Andrija Živković, a Partizan labdarúgója 17 évesen és 80 naposan lépett pályára, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb szerb válogatott labdarúgója.