2024. április 20., szombat

Kínai páros ellen az Eb-éremért!

Szombaton 10.50-kor az éremért áll asztalhoz a Pető Zsolt és Marko Jevtović alkotta páros az ausztriai Schwechatban zajló Európa-bajnokságon: a temerini és a belgrádi játékos a főtáblán az osztrák Fegerl/Feng kettőst győzték le, majd a nyolcaddöntőben az 5–8. helyen kiemelt Steger/Baum német duó ellen nyertek 3:0-ra. Petőék ellenfele az Európa-bajnoki éremért egy kínai páros lesz: a horvát színekben versenyző Ruiwu Tan és a lengyel válogatottat erősítő Zeng Yi Wang legyőzésén keresztül vezet az út a hőn áhított elődöntőig.

A férfiaknál beigazolódott Pető jóslata: a temerini játékos az Eb előtt azt mondta, ha főtáblára jut, szinte biztos, hogy majd az első nyolc közül kap valakit ellenfélnek. Így is lett, Petőnek a német Steger jutott, aki 4:0-ra nyerte meg az összecsapásukat.

A szerbiai és a magyarországi női versenyzők közül csak Lovas Petrának és Pergel Szandrának sikerült bejutnia a második fordulóba: az előbbi magabiztosan, 4:0-ra nyert a horvát-kínai Tian ellen, s Pergel is ugyanilyen arányban győzte le a cseh Čechovát. A szerbiai versenyzők közül a csoportelső Erdélyi Annamáriához szerencsés vesztesként Fehér Gabriella és Makszuti Anetta csatlakozott, így Szerbiából három játékosnő indulhatott a főtáblán. Fehérnek és Makszutinak nem kedvezett a sorsolás: a 3–4. helyen kiemelt Li Jiaót, illetve Samarát kapták, s mindketten 4:1-re veszítettek. Erdélyi ellenfele a lengyel Partyka volt, aki a harmadik játszmában nem ismert el egy csuszát, s mivel Erdélyitől helytelen adogatás indokkal a játékvezetők még pontot is vettek el, így nem csoda, hogy a mérkőzés után Annamária igencsak dühös volt.

– A pont után azt mondta az ellenfelem, hogy sorry. De ha nem volt csusza, akkor miért kért bocsánatot?! – mondta felháborodva Annamária, aki párosban az olasz Stefanovával az oldalán a nyolcaddöntőig jutott. Az első fordulóban a magyar Pergel/Póta kettőst győzték le, a második fordulóban azonban a cseh Penkakova/Vačenovska párostól kikaptak.