2024. március 29., péntek

Munkát kerítenek Berlusconinak

 Szokatlan megbízatással felruházott ügynökök járják a napokban Róma szociális és egyéb (jótékonysági) intézményeit. Látogatásuk indoka sem hétköznapi: meghatározott idejű munkát, vagy inkább elfoglaltságot keresnek főnöküknek, aki szintén fura, de furfangos alak. Maga Silvio Berlusconi többszörös olasz exkormányfő, a jelenleg kormányzó nagykoalíció egyik meghatározó pártjának, a jobbközép Szabadság Népének a vezetője.

A 77 éves Berlusconit, az olasz felsőház tagját (szenátorát) augusztusban jogerősen egyévi börtönbüntetésre ítélték adócsalásért. Tekintettel a korára a volt kormányfőnek nem kell börtönbe vonulni. Helyette egyéves házi őrizetet, vagy közmunkát választhat október közepéig. Ügyvédje már jelezte: Berlusconi a közhasznú munkavégzés mellett döntött. Választása azért eshetett a közhasznú munkára, mert az nagyobb mozgásszabadságot biztosít számára, mint a házi őrizet. Ezenkívül a büntetés megkezdése akár hónapokig is elhúzódhat, hisz a bíróságnak külön tárgyaláson kell jóváhagynia a közhasznú munkát. Az pedig – a komótos olasz igazságszolgáltatást ismerve – aligha történik majd meg máról holnapra.

Ráadásul még az is megeshet, hogy az elítélt egy újabb csavarral jócskán elodázza az egész ügyet. Berlusconi ugyanis korábban azzal fenyegetőzött, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságnál fellebbez az általa igazságtalannak, és baloldalinak tartott milánói bírák ítélete ellen. Szerinte az egész pert azok szervezték ellene, akik már régóta le akarják járatni, és ki akarják utálni az olasz politikai életből.

Berlusconi minden eshetőségre felkészült. Arra is, hogy (akár októberben) felfüggesztik szenátori megbízatását, amivel elveszítené parlamenti mentelmi jogát, és arra is, hogy próbálkozása az Emberi Jogok Bíróságán kudarcot vall. Ez pedig azt jelentené, hogy idővel, talán már idén, meg kell kezdenie büntetését, vagyis be kell állnia közhasznú munkásnak.

Ha valóban így lesz, Berlusconi nem szeretne sokat utazni munkahelyéig. Ezért milánói lakhelyét már áttette Rómába, a Grazioli-palotába. Szálláshelyének közelében akad is egy neki megfelelő munkahely. A Grazioli-palotától alig háromszáz méterre található a Szolidaritás Olasz Központja (Ceis), amely az elesetteknek, a társadalom perifériájára szorultaknak, így kábítószereseknek, alkoholistáknak, és más pszichiátriai betegeknek nyújt segítséget. Berlusconi jól ismerheti a Ceist, hiszen egyik bizalmasa, első kormányának minisztere Cesare Previti már megjárta a karitatív központot – szintén hasonló okokból. Igaz, Previtit jogi visszaélés miatt ítélték el.

Nagy baj nem származik abból, ha a Ceis esetleg nem felel meg Berlusconinak. Akadnak bőséggel más helyek is, ahol közmunkát végezhet. Emberei folyamatosan új intézményeket keresnek fel. Néhol nem szívesen fogadják őket, hiszen – híveitől és imádóitól eltérően – sokan nem istenítik a populizmusáról, szüntelen demagógiájáról, (szex)botrányairól, maffiakapcsolatairól, gyanús üzleti ügyeiről, a bíróságokkal és ügyészséggel folytatott örökös vitáiról, és handabandázásáról elhíresült politikust. Másutt igyekeznek eltitkolni, hogy ismeretlenek „Berlusconi-ügyben” jártak náluk.

Akadnak viszont olyan helyek is, ahol nem titkolnak semmit. Eddig már három intézmény is megerősítette, hogy Berlusconi megbízottai valóban felvették velük a kapcsolatot. Ezeknek az intézményeknek van egy közös vonása: mindegyik az igazságszolgáltatás visszaélése ellen küzd. Egyik közülük a Nincs béke igazság(szolgáltatás) nélkül (Non c’e pace senza giustizia) jogvédő szervezet, amely szorosan kapcsolódik az olasz Radikális Párthoz és Emma Bonino külügyminiszterhez. A másik az Igazságtalanság Áldozatainak Olaszországi Szövetsége (AIVM), a harmadik pedig a halálbüntetés globális eltörléséért küzdő El a kezekkel Káintól (Nessun Tocchi Caino) intézmény.

A büntetésvégrehajtás helyszínének megválasztása mellett a másik fő kérdés, vajon mit is csinálna Berlusconi abban a (várhatóan) napi négy-öt órában, amit közmunkával kell majd eltöltenie. Az olasz sajtó már megkezdte a találgatást. Egyes lapok azt feszegetik: ha a jogi visszaélés miatt elítélt Previtit jogtanácsosként foglalkoztatták a Ceisnél, vajon az adócsalásért elmarasztalt Berlusconira a könyvelést bízza-e a közmunkaadója?