2024. április 19., péntek

Dél-Szerbia mint geostratégiai prioritás

A szerb kormányfő szerint meg kell állítani az elvándorlást az ország déli régiójából

Ivica Dačić miniszterelnök pénteken Gadžin Hanban a községi képviselő-testület díszülésén kifejtette, hogy az ország fejlesztése során a déli régiónak elsőbbséget kell élveznie, hogy megakadályozzák a lakosság elvándorlását. A díszülésen, amelyen Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője is részt vett, tizenöt, Koszovóról elmenekült család között osztottak ki lakást, illetve ezek kulcsait. A családok eddig menekültbefogadó központokban éltek.

Szerbia déli régiója rendkívül fontos geostratégiai szempontból, hiszen ha a területről tömegesen költöznek el a családok, akkor a régióban megjelenhetnek más nemzetiségek képviselői, akik száz év múlva saját történelmi területükként jelölhetik meg a régiót, magyarázta a folytatásban Dačić.

A miniszterelnök a menekültek helyzetének a kezelését is túlságosan nehézkesnek tartja. Helyzetüket kétféleképpen lehet megoldani: hazatelepülésükkel és ingatlanaik visszaszolgáltatásával vagy az új lakhelyükön történő integrációjukkal – fogalmazott Dačić.

Dačić egyébként megcáfolta, hogy csütörtökön a kormány és a dél-szerbiai albán politikai vezetők találkozóján megfenyegette volna Jonuz Musliut, a bujanováci községi képviselő-testület elnökét. Semmiféle fenyegetés nem hangzott el, hacsak nem azt a megállapítást értelmezték egyesek fenyegetésként, hogy a szerbiai albánok helyzetét és problémáit Szerbia alkotmányának, valamint törvényeinek a mentén kell megoldani, értékelte a kormányfő.