2024. március 29., péntek

A közszférában száznegyvenezer ember munkaerő-felesleg

Nehéz megmondani, mi a megdöbbentőbb: az, hogy az államvezetésnek eddig fogalma sem volt, hogy Szerbiában hányan dolgoznak a közszférában, vagy az, hogy ilyen sok ember fizetését kell szavatolni az adófizetők pénzéből. Korábban mindenki, a politikusok és a közgazdászok is félmillióra becsülték az állami szektorban dolgozók hadának a számát, de most, hogy a pénzügyminisztérium belekezdett az állami fizetésből élő foglalkoztatottak jegyzékének elkészítésébe – nem teljes, 90 százalékos feldolgozottságnál – kiderült, hogy legalább 660 ezren vannak. Lazar Krstić ebből az adatból kiindulva jelentette ki, hogy számuk mintegy 700 ezerre tehető.

Lazar Krstić (Fotó: Beta)

Lazar Krstić (Fotó: Beta)

Ez azt jelenti, hogy a közszférában – az oktatásban, köztisztviselőként, belügyi dolgozóként és a közvállalatokban – több mint kétszer annyi a foglalkoztatott, mint amennyi az adóbevételek alapját képező termelői szektorban. Másrészt pedig azt, hogy egy foglalkoztatottra a közszférából alig több mint egy foglalkoztatott jut a versenyszférából, egy munkavállalóra pedig – beleértve az állami szektorban dolgozókat is – egy nyugdíjas. Miközben azt is tudjuk, hogy a feje tetejére állított szerbiai bérrendszerben a közszférában mintegy 20 százalékkal magasabbak a fizetések, mint a versenyszférában. Az adatok sokkolóak, nem kell közgazdásznak lenni, hogy belássuk, hogy hosszú távon fenntarthatatlan ez a foglalkoztatási és adózási szerkezet. Lazar Krstić a Blicnek nyilatkozva a konkrét számot is elárulta, mennyi embertől kellene megválni az állami szektorban, hogy az elfogadható méretűvé zsugorodjon.

– Az összehasonlítási alapul szolgáló országokra való tekintettel a szerbiai közszférának 520 ezer embert kellene foglalkoztatnia – mondta.

Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 140 ezer, de akár 180 ezer munkavállaló, vagyis csaknem egynegyedük munkaerő-feleslegnek számít.

Krstić őszinte kijelentéséből ennek ellenére nem következik, hogy a kormány nagyobb létszámcsökkentést tervezne az állami szektorban, bár a héten már Ivica Dačić kormányfő is meglobogtatta ezt a lehetőséget.

– Mindenütt, ahol tarthatatlan a helyzet elbocsátások lesznek – mondta ködösítő nyelvezettel. Ez jelenthet 1 foglalkoztatottat, de 100 ezret is.

A kormány kedden ismertetett megszorítócsomagja alapján sokan arra következtettek, hogy nem lesz jelentősebb leépítés a közszférában. Ljubomir Madžar közgazdász úgy véli, mivel komoly szavazóbázisa van a pártoknak az állami szektorban, nem várható, hogy nagyobb méretű létszámleépítésre szánnák rá magukat. Ehelyett inkább a szolidaritási adónak elnevezett fizetéscsökkentés mellett döntöttek.