2024. március 28., csütörtök

Mit kínál a Vatebet

Az Európai Unió irányába csakis a gazdák összefogásával lehet eredményt elérni

Zentán a közelmúltban alapították meg a Vajdasági Termeltetési Beszerzési Értékesítési Társaságot. Ments András, a fejlesztési ügynökség vezetője lapunknak elmondta, hogy A Zentai Gazdakör, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és az általa megalapított tömörülés a gazdák megsegítését tűzte ki célul, hogy a mezőgazdasági termelőket segítsék a beszerzésben és a terményeik, termékeik értékesítésében. Ezenkívül olyan beruházásokat igyekeznek beszervezni az agrárium területére, amelyek mind a minőség, mind a mennyiség terén hozzájárulhatnak a gazdák eredményesebb munkájához. Az elképzelésük megvalósításához sikerült stratégiai partnereket is találniuk több neves bank és egy úgyszintén közismert biztosítótársaság formájában – mondta Ments.

Az ügynökség égisze alatt önfoglalkoztató programokat is elindítottak a sertéstenyésztők számára, ezenkívül előkészítettek egy kecsketenyésztő programot. Most éppen a minőségi őszi gabonamagok beszerzésén fáradoznak a társaság keretében.

– Együtt kedvezményes áron vásárolhatunk nagyobb mennyiségben a mezőgazdasággal foglalkozók számára különböző, a termeléshez szükséges anyagokat, ez pedig mindenkinek az érdekében áll – jegyezte meg beszélgetőtársunk.

A Vatebet megállapodást kötött a Sentapromet kereskedelmi vállalattal, s ennek értelmében a társuláshoz csatlakozó zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdák közvetlenül is beszállíthatják terményeiket a zentai vállalathoz.

Emellett a szervezetük azt is el szeretné érni, hogy a zentai közintézményekben a helyi gazdák termékei szerepeljenek, ezért arra kérik a gazdákat, keressék fel irodájukat, hogy felmérjék, milyen lehetőségeket tudnak még számukra megteremteni, de különböző képzések megrendezését is tervbe vették.

A fejlesztési ügynökség munkája iránt akár a Zentai Gazdakör, akár az agráregyesületek szövetségének irodájában vagy személyesen a Vatebetnek a Šipad-udvarban lévő irodájában lehet érdeklődni. Azoknak pedig, akik szeretnének tagjai lenni a társaságnak, az említett irodákban beszerezhető jelentkezési lapot kell kitölteniük. Miután ez megtörténik, a 600 dináros tagsági díj kifizetése után tagsági kártyát kapnak, amellyel az olcsó termékek elérhetőségét biztosítják.

Ments András szerint egyébként elsősorban a fiatal termelők értették meg azt, hogy az Európai Unió irányába csakis összefogással és együttes akarattal lehet eredményeket elérni, s a terméknek biztos értékesítési pályát csak nagyobb mennyiség esetén tudnak biztosítani.

– Bízom abban, hogy erre egyre többen rájönnek, és csatlakoznak hozzánk – jegyezte meg az ügynökség vezetője.