2024. április 25., csütörtök

Kihallgatták Goran Ješićet

A tartományi mezőgazdasági titkárt az aflatoxinbotrány kirobbantásával gyanúsítják

A rendőrség bűnügyi osztályának illetékesei csütörtökön kihallgatták Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkárt azzal az alapos gyanúval, hogy helyzetével való visszaélését követett el, mert február végén közzétette a tejmintákban kimutatott aflatoxinszint vizsgálati eredményeit. A bűnvádi feljelentés értelmében törvénybe ütköző cselekedetet követett el, és az eredmények közzétételével felzaklatta a közvéleményt, anyagi kárt okozott a tejüzemeknek, Szerbia polgárainak és a mezőgazdasági minisztériumnak is. A bűnvádi feljelentést Goran Knežević ex mezőgazdasági miniszter indítványozta.

Goran Ješić: Szerbiában az ügyészség nem az igazságszolgáltatás elve szerint, hanem bizonyos politikai elit nyomásgyakorlására teszi a dolgát (Fotó: Dávid Csilla)

Goran Ješić: Szerbiában az ügyészség nem az igazságszolgáltatás elve szerint, hanem bizonyos politikai elit nyomásgyakorlására teszi a dolgát (Fotó: Dávid Csilla)

– Szerbiában az ügyészség nem az igazságszolgáltatás elve szerint, hanem bizonyos politikai elit nyomásgyakorlására teszi a dolgát. Amit Aleksandar Vučić köztársasági kormányfőhelyettes hónapokkal ezelőtt kijelentett, azt az ügyészség most a gyakorlatban is véghez szeretné vinni – mondta Ješić.

A titkár emlékeztetett arra, hogy az érvényben levő élelembiztonsági törvény szerint mindenkinek jogában áll élelmiszer-biztonsági vizsgálatot végeztetni, és az eredményeket közzétenni. Ezt még a fogyasztóvédelmi egyesületek is megtehetik, nem beszélve a tartományi mezőgazdasági titkárságról – hangsúlyozta.

– Sajnos a gyanú beigazolódott, a Vajdaságban megtermelt tejben a megengedettnél 20, 50, sőt helyenként 100 százalékkal is magasabb aflatoxinszintet mutattak ki egyes tejmintákban – tette hozzá Ješić.

– Függetlenül a vizsgálati eredményektől, azóta államkörökben az aflatoxintémát minden erővel igyekeznek szőnyeg alá söpörni, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Egyetlenegy tett követte a botrányt, mégpedig a minisztériumnak azon döntése, hogy a megengedett toxinszintet a korábbi 0,05 százalékról tízszeresen, 0,5 százalékra növelték. Engem pedig azóta is bűnügyi szervezetekkel hoznak kapcsolatba, és olyan személyként tüntetnek fel, aki a monopóliumhelyzetükkel visszaélő nagyvállalatok ellensége – mondta a mezőgazdasági titkár.

– Azok a bűnvádi feljelentések, melyeket tartományi mezőgazdasági titkárként egyes tejüzemek ellen tettem az egészségileg kifogásolható tej és tejtermékek forgalmazása miatt, sosem láttak napvilágot, akárcsak azokra a kérdésekre sem érkezik válasz, miért tevékenykedhetnek továbbra is büntetlenül mindazok, akik fertőzött, egészségileg nem biztonságos tejet forgalmaztak – jegyezte meg Ješić. – A válasz adott – tette hozzá.

Az ügy érdekessége, hogy az ex mezőgazdasági miniszter bűnvádi feljelentése nem új keletű, a rendőrség még júliusban lefolytatta a nyomozást, Ješić kihallgatása nélkül, és lezártnak tekintették az ügyet. Az ügyészség viszont húsz nappal ezelőtt újraindította, és követelte a mezőgazdasági miniszter kihallgatását is.