2024. április 25., csütörtök

Kína: Kétmillió ember cenzúrázza az internetet

Őket hivatalosan az internet-felhasználók véleményeinek elemzőiként tartják nyilván

A kínai kormány több mint kétmillió embert fizet, akiknek a feladata napi szinten követni a különböző blogokat és más internetes oldalakat, közölte a Beijing News. Őket hivatalosan az internet-felhasználók véleményeinek elemzőiként tartják nyilván és az állam illetve bizonyos vállalatok fizetéslistáján szerepelnek.

A Weibo nevű oldalnak, amely a Twitter kínai megfelelője, több mint 500 millió regisztrált felhasználója van, és az oldalon, napi szinten mintegy 100 millió bejegyzés születik. Sokan nem azért használják az internetet, hogy az államot kritizálják, vagy pedig elégedetlenségüknek adjanak hangot. A Beijing News szerint a cenzorok feladata nem az, hogy a felügyelt blogokat töröljék, csupán a munkaadó instrukciói alapján azokat rangsorolják.

Az egyik ilyen dolgozó nyilatkozott is a Beijing News-nak. Mint elmondta, reggel bekapcsolja gépét és begépeli azt a kifejezést, szót, amit ügyfele kért.

„Figyelemmel kísérem a negatív véleményeket, ügyfelemre vonatkozóan, összegyűjtöm őket, jelentést írok és elküldöm a megbízónak” – mondta. A munka során minőségi szoftvereket használnak, amelyekkel a Kínán kívüli tartalmakat is figyelik.

A kínai kormány októberben szervez tanfolyamot, amelyen a részvevők a blogok követésének és elemzésének módszertanát sajátíthatják el. A hatalom jelenleg azon dolgozik, hogy erősítse az információk felügyeletét, amelyek megjelennek a közösségi oldalakon.

Az országban nemrégiben fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé teszi a bűnvádi eljárást azok ellen, akik hamis információkat terjesztenek az interneten.