2024. április 20., szombat

„Megyek és kész!”

A legutóbbi brüsszeli megbeszéléseket követően Ivica Dačić biztos a szerb tisztségviselők koszovói útjaiban
Én Koszovóba akarok menni, ezt a lehetőséget számomra szavatolni kell és ennyi – fogalmazott a miniszterelnök (Fotó: mc.rs)

Én Koszovóba akarok menni, ezt a lehetőséget számomra szavatolni kell és ennyi – fogalmazott a miniszterelnök (Fotó: mc.rs)

A kormányfő azt mondta, hogy a koszovói helyhatósági választásokat megelőző kampány ideje alatt Szerbia tisztségviselői ellátogatnak majd Koszovóba, de hozzátette, hogy „hagyományos értelemben vett” pártnagygyűléseken nem fognak részt venni.

Ivica Dačić úgy fogalmazott: az állam képviselői arra szólítják majd fel a koszovói szerbeket, hogy járuljanak a szavazóurnákhoz és adják le voksaikat a szerb lista jelöltjeire. Nem kívánta kommentálni a brüsszeli megbeszélések pristinai visszhangjait, csupán annyit mondott, hogy el kell választani egymástól a megbeszélteket a politikai haszonszerzés céljából tett kijelentésektől.

Dačićot fenyegették

A miniszterelnök szerdán arról is beszámolt, hogy tudomása van a családja, gyermekei ellen tett fenyegetésekről, de a rendőrségnek időközben már sikerült kiderítenie, ki áll a fenyegetések hátterében. Az illetőt egyelőre még nem állították elő.

– Állandóan fenyegetéseknek vagyok kitéve én is és a többi állami tisztségviselő is. Nem szentelek túlságosan nagy figyelmet mindennek. Nem tudom, hogy egy-egy fenyegetés mennyire komoly, nem is az én feladatom az, hogy azt felmérjem. Természetes dolog, hogy a családom miatt aggódom, de ami engem illet, nem tulajdonítok nagy jelentőséget neki – közölte.

– Engem nem érdekel, hogyan fogja valaki megmagyarázni a helyzetet. Én Koszovóba akarok menni, ezt a lehetőséget számomra szavatolni kell és ennyi – fogalmazott a miniszterelnök.

Kifejtette, hogy Brüsszelben világosan mindenki tudtára adták: nem gátolható meg, hogy a szerb állam képviselői ellátogassanak Koszovóba. Dačić szerint erre pedig azért van elsősorban szükség, hogy a kormány fel tudja szólítani az ott élő szerbséget a szavazáson történő részvételre, vagyis ekképp tudjon részt venni a kampányban is. Pontosította viszont, hogy az állami tisztségviselők nem fognak részt venni a pártösszejöveteleken, mert az állam küldötteiként kell viselkedniük a látogatások során. Nem a formalitásokon kell lennie a hangsúlynak, hanem azon, hogy a polgárokat voksolásra ösztönözzék – értékelte a kormányfő.