2024. április 25., csütörtök

Régészeti kiállítások

Október végéig két különleges kiállítás látható a Topolyai Múzeumban. Mindkét tárlat a Szabadkai Városi Múzeumból érkezett.

– Szekeres László régész és múzeumalapító tudományos és kultúrtörténeti szempontból is jelentős személyiség volt. A kiállítás Szekeres László munkásságát, eredményeit, tárgyait mutatja be. A tárlat kötődik Topolyához is, hiszen itt volt negyven évvel ezelőtt a bánkerti ásatás, melyet ő vezetett. A másik kiállításból megtudhatjuk, hogy mire jöhet rá a földből kikerült tárgyakat analizálva egy értő antropológus – mondta a hétvégi megnyitón mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, hangsúlyozva, hogy Szekeres László ötlete volt, hogy alapítsanak Topolyán múzeumot, amely a bánkerti ásatáskor föltárt anyagra épült volna. Ricz Péter egykori kollégaként emlékezett a pályatársra, a tizenhat éve elhunyt Szekeres Lászlóra, a Szabadkai Városi Múzeum egykori igazgatójára, a Bácsország első főszerkesztőjére, kiemelve, hogy a topolyai község területén több mint húsz régészeti ásatást végeztek az elmúlt negyven év alatt, kétezer régészeti tárgy került be a topolyai község területéről a Szabadkai Városi Múzeumba, ez gyűjtemény egyszer Topolyára fog kerülni a jövendő önálló Topolyai Múzeumba.

A Történetek az emberi koponyáról című kiállítás és katalógus egészében Neda Dimovski régész-antropológus munkája. Megnyitószövegében jelezte, a koponyák kapcsán sokan negatív dologra asszociálnak, a kutató számára azonban teljesen mást jelentenek: a személy életébe való bekukkantást. Az Emlékezés Szekeres Lászlóra című kiállítás anyagát is Neda Dimovksi állította össze, katalógusát Ricz Péter régész-főmuzeológus írta.