2024. április 16., kedd

Az általános orvosoknak is gyógyítaniuk kell

Slavica Đukić Dejanović: Az egészségügy fontos része kell hogy legyen a gazdasági fejlődésnek

Az elsődleges törekvések afelé irányulnak majd, hogy az általános orvosok ne csupán beutalók kiírását végezzék, hanem gyógyítsanak is – emelte ki tegnapi szabadkai látogatása során Slavica Đukić Dejanović egészségügyi miniszter.
A miniszter asszony Szabadkán tett látogatása során előadást tartott a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarában. Elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság csak akkor tud fejlődni, ha az egészségügyi rendszer is bekapcsolódik ebbe a folyamatba.

– Sajnos az elmúlt években számos gazdasági kategóriát nem ölelt fel az egészségügyi rendszer. Így volt ez például a mezőgazdasági termelőkkel. Vajdaság lakosainak azonban nagy hányada a mezőgazdaságból él. Ha a mezőgazdasági termelő lesérül, vagy műtétre kell mennie, nem tudja egy hét múlva folytatni a munkáját, és a lábadozási időben az állam nem visel gondot rá – mutatott rá a gazdaság és az egészségügy közötti együttműködés jelentőségére.
Dr. Branislava Belić, a tartományi képviselőház egészségüggyel megbízott alelnöke elmondta, a Szabadkára érkező vállalatok egyre nagyobb igényt támasztanak az üzemi orvosok iránt, akiknek a jelentősége az elmúlt időszakban háttérbe szorult. A jó szakorvosok munkája egyre nélkülözhetetlenebbé válik. Kiemelte, hogy a legtöbb gondot a tartomány területén a mentőszolgálatok hiánya okozza, mivel az autóút hosszú szakaszán még mindig nincs megszervezve a mentőszolgálat.

– Egyre többször merülnek fel gondok az elsődleges egészségügyben is. A legfontosabb kérdések a körül csoportosulnak, hogy a páciensek miként és hol kaphatnak gyors ellátást – mutatott rá. Mint hozzátette: – Bár az egészségügyben felmerülő problémák egyformán jelentkeznek az ország egész területén, mégis Vajdaságban a rurális közösségekben a legkifejezettebbek. Hiszen, mint tudjuk, a tartomány lakosságának 16,9 százaléka 65 éven felüli, és éppen tőlük kapjuk a legtöbb panaszt, hiszen faluhelyen hetente egyszer, kétszer vagy három alkalommal van csak orvosi ellátás. Erre a problémára mindenképpen megoldást kell találni – magyarázta.
Slavica Đukić Dejanović elmondta, az egészségügy változások előtt áll, mindenekelőtt a törvényes előírások módosítására van szükség, elsősorban az Európai Unió előírásaival való összehangolásra. A törvényes előírások módosítása során előtérbe helyezik azokat az embereket, akik az érzékenyebb kategóriába tartoznak, így az időseket, nőket, gyerekeket, mentális betegségben szenvedőket vagy a ritka betegségben szenvedőket, hiszen – mint arra a miniszter asszony rámutatott – a tranzíciós folyamatok éppen a már említett kategóriákat érintik a legsúlyosabban. Továbbá elmondta, a változások a közbeszerzések központosításával kezdődtek, amiben sajnos a mai napig felismerhetők a hiányosságok. A Vajdaság több településén tett látogatása során kiderült, hogy a kisebb rendszerek, kisebb egészségházak, valamint gyógyszertárak igazgatói még mindig nem találták fel magukat a közbeszerzési folyamatokban, így most a gyógyszerek, munkaeszközök hiányával küzdenek.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb rendszereknek gyorsabban kellene reagálniuk, társulniuk kell egymással, hogy beszerezzék a szükséges felszerelést vagy a gyógyszereket. Hiszen a jelenlegi hiány az egészségügyi egységek menedzsmentjét terheli, a mai napig nem tudták feltalálni magukat a folyamatokban, a közbeszerzésről szóló törvény pedig rájuk is vonatkozik. Meggyőződésem, hogy a központosított közbeszerzésnek, ez az év végén várhatóan megkezdődik, sikerül majd ezeket a problémákat is kiküszöbölni – részletezte Slavica Đukić Dejanović.

Szabadkán tett látogatása során meglátogatott egy magánklinikát, illetve a szabadkai mentőállomást is. Elmondta, az Egészségügyi Minisztérium a jövő évben a megelőzésre, elsősorban a rákszűrésre fekteti majd a hangsúlyt.

– Jövőre mindenképpen a betegségek korai feltárására fektetjük majd a hangsúlyt és azon belül is a rákszűrésre, és azon is dolgozunk, hogy az általános orvosok végre ne csak beutalókat írjanak ki, hanem gyógyítsanak is. De ehhez nemcsak rendelkezésekre van szükség, hanem az emberek: a páciensek és az orvosok hozzáállásának megváltoztatására is – emelte ki a miniszter asszony.