2024. április 19., péntek

Van pénz, de nem elég

Az óbecsei képviselő-testület ülésén még mindig nem került napirendre a költségvetés módosítása

Előre be nem iktatott napirendi ponttal kezdődött az óbecsei képviselő-testület tegnapi ülése, ugyanis – a Korrupcióellenes Ügynökség összeférhetetlenségre vonatkozó végzésére hivatkozva – dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője (egyben tartományi mezőgazdasági segédtitkár) lemondott mandátumáról, és a helyét Ricz Róbert vette át.

Bár hónapok óta a költségvetés módosítására várnak a képviselők, erről a határozatról ezúttal sem szavazhattak, a költségvetés végrehajtásáról szóló, az első félévre vonatkozó beszámoló mégis remek lehetőség volt arra, hogy a képviselők órákon át a község pénzügyi helyzetéről vitatkozhassanak.

Az ellenzéki demokraták részletesen taglalták azt: hol és miért rossz a költségvetés, és hogy a fejlesztésiként beharangozott pénzügyi terv végül hogyan lett ezúttal is pusztán szociális jellegű pénzelosztó dokumentum. Szerintük a jelenlegi hatalom rossz alapokra helyezte a tervezést, amikor a kiadásokhoz rendelte hozzá a fiktív bevételeket, és nem fordítva. Kifogásolták többek között azt, hogy sem a vízellátás javítására, sem a helyi tájékoztatásra, sem a nemzeti tanácsra nem utaltak pénzt, miközben az önkormányzati hivatal dolgozóinak bérköltségeire és jutalmaira, valamint utazásokra többet fizettek ki az előirányzottnál.

Tanácstagok, polgármester-helyettes, közvállalati igazgató, előterjesztő egyaránt azt magyarázta: a nehéz pénzügyi helyzet egyik oka a tetemes örökölt adósság, a bérköltségek a volt tisztségviselőknek ez év elejéig még kötelezően fizetendő javadalmazásai miatt lettek magasak, és azért fogyott sok benzin, mert az előző érában hóeltakarításra leszerződött, rosszul teljesítő szabadkai cég helyett helyi gazdák segítettek gépeikkel a hótisztításban. Cáfolták azt a sajtóban megjelent hírt is, miszerint üres a kassza, és ezért zárolták az önkormányzat számláját. Tamara Ivanišević alpolgármester elmondása szerint munkájukat az is megnehezíti, hogy a közigazgatási hivatalban sok régi káder szándékosan akadályozza a hatékony munkavégzést. A konstruktívnak induló hozzászólásokból pártpolitikai pengeváltásokká fajuló vita végét Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke zárta le felszólalásával, aki hangsúlyozta: a jelenlegi adatok alapján év végig húsz százalékot kellene spórolni a költségvetésen, amire az idő rövidsége miatt igen kicsi mozgástere maradt az önkormányzatnak. A költségvetés kiigazítása várhatóan egy hónapon belül kerül napirendre.

A képviselők végül szavazattöbbséggel elfogadták az előterjesztést. A továbbiakban igazgató- és felügyelőbizottsági elnökökről és tagokról szavaztak a képviselők, és igazgatóvá nevezték ki Zoran Grbićet, így ő vezeti továbbra is a Đorđe Predin-Badža Óbecse Ifjúságának Sport- és Kulturális Tevékenységét Szolgáló Intézményt, azaz a sportközpontot, míg a Városi Múzeum új igazgatót kapott Dušan Ivetić személyében.