2024. április 25., csütörtök

A csillagokig zengett a népdal

„Szeresd a dalt, mert Isten adta,
hogy szárnya legyen a földi rögnek,
szeresd a dalt, mert lendülése
a föld porából égbe röptet!
Szeresd a dalt, mert könny és mosolygás:
magyar öröm és ősi bánat,
szeresd a dalt, mert egybefűzi
én széttépett, szegény hazámat!”

Ezzel a Vitéz Somogyvári Gyulától (1895–1953), a nagycenki Széchenyi uradalom gazdatisztjétől s az MTI vidéki osztályának egykori osztályvezetőjétől vett idézettel kezdődött szombaton az oromhegyesi Faluházban a Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok című népzenei rendezvény.

A magyar népdal ötödik alkalommal megtartott ünnepén az idén is bemutatkoztak a magyarkanizsai és a környező községekből érkezett hagyományőrző csoportokon kívül magyarországi egyesületek képviselői.
Koncz Lázár, a rendezvényt minden évben gondosan megrendező helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntő szavaiban kiemelte, hogy a rendezvény résztvevőit a dal szeretete köti össze, s a népzene az, ami mindig beragyogja lelküket, dacolva a hideggel, a sötéttel és a keserűséggel.
A művelődési egyesület szépen csengő köszöntőjét követően Balla Lajos-Laci, az oromhegyesi helyi közösség elnöke üdvözölte a zsúfolásig megtelt teremben ülőket. Beszédében többek között kiemelte: örömére szolgál az, hogy ismét egy olyan rendezvényre került sor, amely az emberi lelket nemesebbé teszi.

A műsor folytatásában egy másik, az emberek lelkét nemesebbé tévő, és immár negyed évszázada Oromhegyesen megszervezett rendezvénysorozat felidézésére is sor került. Mint ahogyan lapunk is beszámolt róla, az idei Gazdag Ág hagyományőrző szemlén a magyarkanizsai Ozoray Árpád Művelődési Egyesület és az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Cifraszűr énekcsoportja osztozott a szemle vándorágán, amely eddig a kanizsaiaknál volt, most pedig elhozták és átadták az oromhegyesieknek további megőrzésre.

A folytatásban a magyar népdalokat előadó művelődési egyesületeken kívül a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Fürjecske csoportjának a produkciói tették színesebbé és hangulatosabbá a műsort. A gyermekek és fiatalok fergeteges fellépését vastapssal hálálta meg a közönség.