2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött a közös japán–amerikai hadgyakorlat

Észak-Korea teljes készültségbe helyezte hadseregét

Megkezdődött kedden a közös japán–amerikai hadgyakorlat a szigetország nyugati Siga prefektúrájában, a katonai manőverek idejére Észak-Korea teljes készültségbe helyezte hadseregét.

Az Egyesült Államok a George Washington nevű, atommeghajtású repülőgép-hordozóval (a képen) vesz részt a gyakorlaton. A hordozón legalább 100 atomfegyver van hadrendbe állítva (Fotó: Beta/AP)

Az Egyesült Államok a George Washington nevű, atommeghajtású repülőgép-hordozóval (a képen) vesz részt a gyakorlaton. A hordozón legalább 100 atomfegyver van hadrendbe állítva (Fotó: Beta/AP)

Az október 18-áig tartó hadgyakorlaton amerikai tengerészgyalogosok és a japán hadsereg szárazföldi erői vesznek részt.

Eredetileg azt tervezték, hogy összesen 330 katonát vetnek be, de a Fitow tájfun miatt százzal kevesebb amerikai katona érkezett az Aibano gyakorlóterepen zajló hadgyakorlatra, amelyen tengeri kutató-mentő feladatokat végeznek, illetve segélyek eljuttatását gyakorolják. Első ízben vetnek be ilyen hadgyakorlaton MV–22 Osprey típusú amerikai billenőrotoros repülőgépet, amely függőleges fel- és leszállásra képes, helikopterként és légcsavaros repülőgépként is működhet egyaránt.

Október 25-én egy újabb japán–amerikai hadgyakorlat kezdődik Kocsi prefektúrában, az amerikai és japán katonák ugyancsak kutató-mentő feladatokat fognak begyakorolni szökőár esetére.

Röviddel a mostani hadgyakorlat megkezdése előtt Észak-Korea teljes készültségbe helyezte hadseregét, és közölte, hogy azonnal elfojt minden provokációt, amely a katonai manőver idején történik.

A hadsereg vezérkarának szóvivője pedig előzőleg, hétfőn közleményt adott ki, mely szerint az egységek rendkívüli parancsot kaptak arra, hogy álljanak készen egy hadművelet bármikor történő elindítására.

„Teljes mértékben az Egyesült Államok lesz felelős azért, ha váratlanul bekövetkezik egy szörnyű katasztrófa” – jelentette ki a szóvivő.