2024. április 19., péntek

700 méteres szakadékba zuhant Kováts Viktor extrémsportoló

Nagy erőkkel keresik a kínai hatóságok Kováts Viktor extrémsportolót, a szárnyasruhás ugrás 2011-es magyar bajnokát, aki kedden gyakorlatozás közben egy sziklás terepen a mélybe zuhant 700 méteres magasságból.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése közel 200 rendőr, illetve tűzoltó keresi reflektorok fénye mellett éjszaka is a magyar bázisugrót, aki egy tűhegyes kövekkel teli meredek sziklafal fölött járt szerencsétlenül a dél-kínai Hunan tartományban, a Csiangcsiacsie város közigazgatása alá tartozó Tienmen-hegy térségében. Kováts Viktor az itt pénteken kezdődő világbajnokságra edzett más résztvevőkkel együtt.

A Tencent kínai internetes portál értesülése szerint a mentők az ugrás helyszíne alatt egy sziklán vérnyomot találtak. A helyi rendőrség úgy véli, a próbaugrás közben technikai komplikációk merültek fel, és nem nyílt ki a magyar sportoló ernyője. Sorrendben ő volt a negyedik ugró.

A Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesület honlapjának információi szerint Kováts Viktor 1100 ejtőernyős ugrást és 166 bázisugrást teljesített. Szárnyasruhás (wingsuit) ugrásban 2011-ben szerzett magyar bajnoki címet.

A 2. wingsuit-világbajnokságot október 11-13-án tartják a Tienmen-hegyi Nemzeti Parkban. Az ugyanitt tartott tavalyi, első szárnyasugró világbajnokságon kilenc országból 15 „madárember” vett részt.

A versenyen a résztvevőknek 700 méteres magasságból, a Tienmen-hegy egy meredek sziklájáról kell elrugaszkodniuk, és speciális szárnyas ruhájukkal a levegőben siklaniuk, mielőtt egy ejtőernyő segítségével földet érnének.