2024. április 25., csütörtök

Belgrádi győzelem Brüsszelben

A szerbiai politikusok a kampány alatt mégis beléphetnek Koszovóba

Megállapodással ért véget Ivica Dačić szerb és Hashim Thaçi koszovói kormányfő hétfő késő estébe nyúló brüsszeli munkavacsorája. A két kormányfő Catherine Ashtonnal, az Európai Unió külügyi főképviselőjével tárgyalt. A szerb kormányfő a tárgyalást az egyik legnagyobb szerbiai sikernek nevezte, ugyanis Pristina meghajlott Belgrád akarata előtt, és engedélyezi a szerb politikusoknak, hogy a koszovói helyhatósági választások kampánya alatt is ellátogathatnak Koszovóba. Hozzátette, hogy ezenfelül megállapodtak a koszovói Központi Választási Bizottságban történő koszovói szerbek részvételéről, valamint arról is, hogy még 12 ezer észak-koszovói szerb feliratkozhasson a választói listára.

Hashim Thaçi a tárgyalást konstruktívnak nevezte, elutasítva a választ arra, hogy a szerbiai politikusok beutazási tilalma még érvényes-e. Kijelentette, hogy az összes szerbiai politikusnak engedélyezik majd a beutazást, amennyiben azok tiszteletben tartják a hivatalos eljárást és látogatási kérelemmel fordulnak Pristinához.

Milivoje Mihajlović, a szerb kormány médiakapcsolatokkal foglalkozó irodájának vezetője szerint a megállapodás végett vetett a Belgrád és Pristina közötti „mini-krízisnek” és bebizonyosodott, hogy Brüsszel akkor is közbeavatkozik, amikor a tárgyalások folyamán Pristina támaszt akadályokat. Slobodan Samardžić, a Szerbiai Demokrata Párt alelnöke szerint a megállapodással csupán a szerb közvéleményt kívánják befolyásolni, hogy még nagyobb számban vegyenek részt a koszovói helyhatósági választásokon.