2024. április 19., péntek

Felemás ítélet Brankica Stanković ügyében

Három szurkoló esetében újratárgyalást kért a Fellebbviteli Bíróság

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság kedden jogerősen elítélte a Partizan labdarúgóklub azon szurkolóit, akik életveszélyesen megfenyegették a Brankica Stanković újságírót. A bíróság az ítélettel részben megerősítette a belgrádi elsőfokú bíróság tavalyi ítéletét, ugyanis három elítélt büntetését megszakította, ügyüket pedig újratárgyalásra utasította. A Fellebbviteli Bíróság döntése szerint személyi biztonság veszélyeztetésének vádjával Goran Klještant, a Shadows szurkolócsoport vezetőjét, valamint Aleksandar Perisićet 4 éves próbaidővel 10 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ugyanezen vádban a bíróság Milan Gundurićre 5 év felfüggesztett és 1 év letöltendő börtönbüntetést rótt ki.

A vád szerint a szurkolók 2009. december 16-án a Partizan stadionjának lelátójáról azt skandálták Brankica Stankovićra, hogy a „veszélyes vagy, akár a kígyó, úgy jársz majd, mint Ćuruvija”, ezzel pedig az újságíró biztonságát veszélyeztették. A szurkolók a fenti sorokat a Partizan–Sakhtar labdarúgó-mérkőzésen skandálták, emlékeztetve ezzel a Dnevni Telegraf újságírójának, Slavko Ćuruvijának a meggyilkolására. Stanković a B92 televízió Insajdser (Bennfentes) című műsorának munkatársaként 2009 végén a labdarúgó-huliganizmusról készített riportot.

Az Insajder adásaiban 2004-től napjainkig többek között a szerb kormányfő meggyilkolásának hátterével, a cigarettacsempészettel, a titkosszolgálatokkal, a szerb Belügyminisztérium mulasztásaival, a korrupcióval, a vállalkozókkal, az állam kifosztásával, valamint a labdarúgó-huliganizmussal, az igazságügyi és az építészeti maffiával foglalkozott.

A Fellebbviteli Bíróság ugyanakkor megszakította Dragan Đurević 4 év felfüggesztett és 10 hónap letöltendő börtönbüntetését, Nemanja Odalović 3 év felfüggesztett és 10 hónap letöltendő börtönbüntetését, valamint Nemanja Bogdanović 5 év felfüggesztett és 6 hónap letöltendő börtönbüntetését. A bíróság azért szakította meg az ítélet végrehajtást, mert az elsőfokú ítélet meghozatalakor a bíróság elmulasztotta érthetően és pontosan meghatározni a vádlottak tetteit, valamint, hogy azok milyen következményeket okozhattak volna. A Fellebbviteli Bíróság szerint ezek elmulasztásával a bíróság súlyosan megsértette a bűnvádi eljárásra vonatkozó rendeleteket. Ugyanakkor a Fellebbviteli Bíróság megalapozottnak tartja Nemanja Bogdanović védőügyvédjének fellebbezését, miszerint nem bizonyított, hogy védence bárkinek is jelentősen veszélyeztette volna a nyugalmát, ugyanis nem létezik arra bizonyíték, hogy több polgár biztonságát, vagy nyugalmát veszélyeztette volna. A Fellebbviteli Bíróság szerint akkor lép fel a jelentős veszélyeztetés bűnesete, ha a megfenyegetett személyen kívül más személy is fenyegetve érezte volna a nyugalmát.

Az első számú Belgrádi Alapfokú Bíróság egyébként 2010-ben elvetette a vádiratot az ellen a hat Partizan-szurkoló ellen, akiket Brankica Stanković újságíró biztonságának veszélyeztetésével vádoltak. A bírói tanács ekkor úgy ítélte meg, hogy a „Veszélyes vagy, akár a kígyó, úgy jársz majd, mint Ćuruvija” verssorok éneklése nem hordozott komoly fenyegetést Brankica Stanković biztonságára nézve. A vádiratot a bírói tanács azért vetette el, mert megítélése szerint az ügyész illetéktelen volt annak benyújtására. A tanács álláspontja szerint a vádlottak tettében nincsenek jelen a biztonság veszélyeztetése és erőszakos viselkedés bűncselekmények elemei, esetleg csak sértésről lehet szó, ami miatt kizárólag magánváddal indítható eljárás, amit személyesen csak Brankica Stanković nyújthat be.

Az újságírónő biztonságának veszélyeztetése és erőszakos viselkedés miatt 2010. augusztus 4-én 16 hónapos szabadságvesztésre ítélték Miloš Radisavljević Kimit, a Partizan futballklub Alkatraz szurkolói csoportjának egyik vezérét is. A kirótt ítéletet 2011 júniusában függesztette fel a Fellebbviteli Bíróság, azzal az indokkal, hogy csupán sértés történt, azonban az erőszakos viselkedés miatt kirótt 6 hónapos ítélet jogerős maradt. Időközben Radisavljević elmenekült az országból, de 2012 márciusában az érvényben lévő nemzetközi elfogatóparancs alapján a macedóniai rendőrség Szkopje belvárosában letartóztatta és kiadta Szerbiának, majd 2012 júniusában újra 16 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amelyből levonták azt a 7 hónapot, amelyet vizsgálati fogságban töltött. Radisavljević áprilisban szabadult.